Belföld

Kéri László: Orbán Viktor hatalma szavai erejében van

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A politológus szerint komoly hiba lebecsülni a tapló, műfalusias viselkedést.

A Klubrádióban ezúttal a Fidesz-rezsim kommunikációját elemezte Kéri László politológus és Cseresnyési László nyelvész. Arra jutottak, hogy Orbán Viktorral a hívei hit alapján azonosulnak,  szinte bármit elhisznek neki, szemükben egyszerre testesíti meg a kimagasló tudást és a közülük valót.

„A haza nem lehet ellenzékben.” Cseresnyési László szerint Orbán Viktor 2002-es mondata populista alapvetés, választási veresége után azt próbálta igazságként beállítani, hogy pártja és választói jelentik a nemzetet. Kéri László szerint mára ez még egyszerűbb lett, a haza és a kormányfő lényegében eggyé vált, önképében, beszédmódjában sincs nagy különbség a haza és saját maga közt.

Ezen azok, akik nem Orbán-hívők rendre felháborodnak, mert még mindig nem értik, a Fidesz elnöke hozzájuk nem is akar beszélni. Ezzel az orbáni világon kívüliek nem tudnak mit kezdeni, noha Kéri szerint nagyon fontos Magyar Bálint azon megállapítása, hogy a Fidesz a hatalmát nyelvi hadviseléssel alapozta meg, a balliberális oldal pedig úgy szenvedett vereséget, hogy nem is tudott róla.

Kapcsolódó
Orbán rendszerére nincsenek szavak
Így nincs is esély a jelenlegi rendszerrel szemben – mondja szociológusként a volt SZDSZ-elnök.

Cseresnyési László szerint egy populista vezetőnek pont úgy kell beszélnie, ahogy a miniszterelnök. Vezérként szól az emberekhez, akiket a gonoszoktól (külső és belső erők) ő védelmez meg, aki pedig a harcában nem támogatja, az nem is a haza része.

Kéri László szerint az orbáni újféle beszédmódot használó, 2010 utáni rezsimnek egyoldalú kinyilatkoztatásai vannak, aminek a nemzeti konzultációk sem mondanak ellent. Cseresnyési László azt mondta, a szakirodalom szerint a populista rendszer jó pásztora folyamatosan monitorozza nyáját, visszatükrözi azt, amit elvárnak tőle.

Kapcsolódó

A politológus szerint Orbán csak a jelennek beszél, nem érdekli, mit mondott korábban, lepereg róla, ha az aktuálissal ellentétes szavait próbálják fejére olvasni. A nyelvész szerint az ellentmondások azért nem érdeklik híveit, mert a csodált istenembernek szinte bármit elhisznek, ízes beszólásai (nix ugribugri, helló, röfik! stb.) még azt is, hogy közülük való.

Kapcsolódó
Kálmán László: Orbán „kerékbe töri a magyar nyelvet”
A nyelvész szerint a Fidesz győzelmi sorozata döntő részben a propaganda terméke. A csendes agresszió pusztítóbb a trágárságnál.

„Az egy vérből valók vagyunk” típusú, érzelmi identitást teremtő szöveg és magatartás teljesen tudatos – tette hozzá Kéri, aki szerint a Fidesz támogatottsága fordítottan arányos a településmérettel, a kisebb helységekben eléri a 70-80 százalékot, egy olyan országban, ahol az emberek majd 40 százaléka ma is falun él.

Kapcsolódó
Juncker (Array)
Orbán nyelve veszélyes, mintha értelmi fogyatékosokhoz beszélne
Nyelvész elemzi a Fidesz-propagandát, a kormányfő stiláris trükkjeit.

Mint mondta, a városi értelmiség, különösen a budapesti, le szokta becsülni ezt a módszert, megmosolyogja, mint tapló, műfalusias viselkedést, pedig ez kevés a rezsim ellen, az orbáni magatartás mögött nagyon racionális, és úgy tűnik, eredményes megfontolások vannak.

A politológus Orbán Viktor trükkjének nevezte, hogy tobzódik az álkompetenciában. Úgy hat érzelmekre, hogy közben elhiteti, az értelemből indult ki. Olyan adatokkal dobálózik, amelyeket más nem tud ellenőrizni, úgy tesz, mintha rálátna mindenre, különleges képességekkel ruházza fel magát, ha kell bejelenti, hogy pár nap alatt beoltják a teljes lakosságot, ami lefegyverző azoknak, akiknek csak részinformációi vannak.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Történjen bármi, már mindent megéltem
2022-ben győzni akar, a magyar köztévénél kormánypártibbnak tartja a németet, Közép-Európában inkább hisz, mint Nyugat-Európában, az abortusz teljes tiltását politikai és nem erkölcsi alapon utasítja el. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik