Belföld koronavírus

Orbán Viktor: Amikor tömeges lesz az oltás, regisztráció szerint fogunk haladni

MTI/Balazs Mohai
MTI/Balazs Mohai
Első körben 35 ezer vakcina érkezik Magyarországra. Soros György a világ legkorruptabb embere, a brüsszeli győzelmet pedig visszafogottan kell ünnepelni, mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Úgy sikerült 0-1-ről hozni a mérkőzést Brüsszelben, mint a válogatottnak Izland ellen, a meccs közbeni eredmény pedig nem túl izgalmas a végeredményhez képest, mondta Orbán Viktor az uniós költségvetésről a Kossuth Rádióban pénteken reggel. A miniszterelnök arról beszélt, hogy hónapok óta zajlottak késhegyre menő tárgyalások leginkább a németekkel.

Ennek lényegi kérdése a költségvetésben nyilvánult meg, de az Európai Parlament folyamatosan szeretné átvenni az unió tagállamaitól az irányítást. A magyar dimenziója ennek az volt, hogy az Európai Parlament össze akarta kötni a pénzügyi kérdéseket a politikai kérdésekkel. Fából vaskarikának tűnt néhány hónappal ezelőtt, de ettől szép a szakmánk, a lengyel bajtársaknak külön köszönet érte, lehet, hogy egyedül is elevickéltünk volna idáig, de sokkal könnyebben értünk célt

– fogalmazott.

Orbán azt mondta, visszafogottan ünnepelt, nehogy a németek és a nyugat-európai országok úgy érezzék, hogy felettük arattunk győzelmet, mert csak a közös, hasznos, jó európai álláspontnak örül.

Az Európai Parlament képviselői szerint Európa Brüsszelből áll, és ott kell megfogalmazni, mi legyen a kontinenssel. Szerintünk a nemzeti fővárosokban van az Európai Unió központja, ennek ki kell fejeződnie az irányítási jogosultságokban

– tette hozzá.

Aztán Soros György volt a beszélgetés témája. A kormányfő szerint

ő a világ legkorruptabb embere, jó a sminkje, filantrópnak van maszkírozva. Gondolkoztam rajta, szabad-e nekem vitába szállni vele, de ha én nem, akkor senki. El is küldtem ugyanoda a válaszomat, ahol az ő írását közölték, de nem hozták le, így fest a nyugati sajtószabadság, amikor megtámad egy milliárdos spekuláns egy országot.

Orbán szerint „nem normális dolog”, hogy egy hazánkfia azon dolgozik Brüsszelben, hogy ott ártson a magyaroknak, ahol csak tud,

mi meg itt ülünk és kivédjük az akciókat. Itt a magyar önérdeket az eddiginél hangsúlyosabban kell védeni ezzel az emberrel szemben. Most is komoly bravúrokra volt szükségem ahhoz, hogy ne okozzon sok-sok eurómilliárd kárt Magyarországon.

Koronavírus

A miniszterelnök közölte, hogy szombaton bejelenti a gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépéseit, amelyek január 1-jétől lépnek életbe.

A járvány számadataival kapcsolatban úgy kezdte, nincsenek felszabadító erejű jó hírei.

Nem tudom azt mondani, hogy csökken, visszaszorul. A számok nem romlanak, ez nem egy nagy vigasz, de számos nyugat-európai országban folyamatosan szigorítanak, a németek például teljesen bezárnak. Jól felkészültünk nyáron, megcsináltuk a konzultációt, beszereztük a szükséges védőeszközöket, felkészítettük az orvosokat, ápolónőket. A fáradtság a legnagyobb ellenfél, iszonyatos munkát végeznek az ápolónők és az orvosok, a fáradtság pedig könnyen csap át fásultságba, itt jöhetnek a bajok. Le a kalappal előttük, akik küzdelemben tartják az egészségügyi rendszert, nem eredménytelenül, mert a helyzet nem romlik

– értékelt.

Orbán ismét felhívta rá a figyelmet, hogy síelést ne tervezzen külföldön senki, a határokat nem fogják átjárhatóvá tenni.

A vakcina a végső megoldás, és van esély rá, hogy december 27-én vagy 28-án bekövetkezzenek az első oltások, mondta. Az első körben 35 ezer ember számára elegendő oltóanyagot kapunk, a Dél-pesti Centrumkórház mellett a megyei kórházakban fogják oltani először az egészségügyi dolgozókat.

Az egészségügyi dolgozók esetében nem általános vágy a vakcina. Nem szeretném feladni az oltás önkéntes jellegét, senkit nem szeretnék kényszeríteni, de azért védjék meg magukat, saját maguk érdekében is, meg azért is,  mert ők harcolnak az első vonalban és nehezen pótolhatók

– mondta.

Arról is beszélt, hogy

amikor tömeges oltás lesz, akkor regisztráció szerint fogunk haladni.

Orbán Viktor azt is kijelentette, ha egy hétvége alatt kellene beoltani mindenkit, sikerülne, az oltási terv készen van.

Mindenki a nagy karácsonyt szereti, de idén kis karácsony lesz, le kell mondani a nagy családi összejövetelekről. A szenteste szabályozásáról hétfőn döntenek majd, a szilvesztert már elrendezték, nem lesz enyhítés – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik