Közélet

Kálmán László: Orbán „kerékbe töri a magyar nyelvet”

A nyelvész szerint a Fidesz győzelmi sorozata döntő részben a propaganda terméke. A csendes agresszió pusztítóbb a trágárságnál.

A Népszavának Kálmán László nyelvész azt mondja Orbán Viktor kifejezetten gyenge szónok, ha nem előre megírt szöveget olvas fel, de olyankor is borzalmas a retorikája és a beszédtechnikája, ha papírból beszél. A híveit ez nem zavarja.

Minden szót, minden szótagot külön hangsúlyoz. Vélhetően úgy szeretne tenni, mintha kimunkált veretes gondolatokat fogalmazna meg. Valójában kerékbe töri a magyar nyelvet.

Az ellenzéknél sem jobb a helyzet, azonban a politikai sikernek egyre kevesebb köze van a szónoki erényekhez, az emberek többsége nem is hallgat politikusi beszédet, máshonnan tájékozódik.

Az egyetemi docens szerint a nyelvhasználat ugyanakkor fontos volt a Fidesz győzelmeiben, a párt

nagy energiát fordít arra, hogy csakis rá jellemző, kifejezéseket találjon.

Felmérések híján, a benyomásai alapján úgy véli:

a Fidesz győzelmi sorozata döntő részben a propagandagépezet terméke. Fontos eleme ennek a következetesség és az ismétlés.

A nyelvet mint eszközt, a propaganda sulykolására a Fidesz az ellenzéki pártoknál jobban használja saját céljaira, ez alól kivétel a rabszolgatörvény kifejezés elterjesztése a köztudatban.

Juncker (Array)
Orbán nyelve veszélyes, mintha értelmi fogyatékosokhoz beszélne
Nyelvész elemzi a Fidesz-propagandát, a kormányfő stiláris trükkjeit.

A humor komoly fegyver lehetne az ellenzék kezében, de azzal is hadilábon áll, még a Kétfarkú Kutyapárt sem elég vicces. Az O1G trágár, nem vicces, de az utcán jelent meg, nem a politika színpadán.

Az olyan embereket szokták g..inek nevezni, aki nemcsak gonosz, hanem még alattomos is. Van ilyen típus, nincs rá találóbb szó. Én sem tudok jobbat. Bár politikai kommunikációra az O1G nem alkalmas, az utcán – ahol keletkezett – és ahová való -, jól működik. A grafikai ábrázolása pedig zseniális, szerintem az MTVA gagyi logóit parodizálja.

Úgy látja, a trágárság is állandóan változik, a közéletben röpködő szitokszavaknál pedig jobban zavarja, ha ellenzékiek tisztelettel uramnak szólítanak olyan minisztereket, akik teljesen alkalmatlanok a feladataikra. Nagy Blanka durvaságánál szerinte durvább, amikor fideszes képviselők nem hajlandóak válaszolni, másra válaszolnak, mint amit kérdeznek tőlük, ez agresszió, ami szerinte csendesen is pusztítóbb a trágárságnál. Tarlós Istvánt hozza példának. Nem beszél csúnyán, de a viselkedéséséből és a stílusából ez süt.

Nagy Blanka egy kultfilmből idézett Ádernek
Megszületett a tudományos magyarázat a gimnazista trágár mondataira.  

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik