Belföld

Hatalmas lutri a nyitás, de nincs más esély a túlélésre

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Hotelek, éttermek, uszodák, konditermek, kalandparkok vezetőit kérdeztük, és mind egyetértenek abban, hogy amint lehet, azonnal nyitni kell. Még úgy is, hogy a bizonytalanságba ugranak, hiszen tízmillió potenciális vendégükből csak a négymillió beoltott látogathatja őket, így viszont egyáltalán nem biztos, hogy megéri vendégeket fogadni.

Tízmillió potenciális vendégből egyelőre négymillióan osztoznak majd a szálláshelyeken. Ebből – úgy számolunk – kétmillió idős, akik kevésbé mozgékonyak, kevésbé utazgatnak, egymillió vagy elveszítette a munkáját, vagy nem az utazás jár most a fejében, és van körülbelül egymillió belföldi turista, akiknek a kegyeiért komoly verseny lesz majd

– kalkulál a nyitásra egy zalakarosi szálloda vezetője. A kormány négymillió, legalább egyszer beoltott emberhez kötötte a korlátozások enyhítését, ez pedig Orbán Viktor bejelentése szerint szombatra meglesz. Így védettségi igazolvánnyal a vendéglátóhelyek belső tereiben is ehetünk-ihatunk, és a védettek szállodába, konditerembe, uszodába is mehetnek. Az viszont nagy kérdés, megéri-e kinyitniuk úgy, hogy csak az oltási igazolvánnyal érkezőket fogadhatják? Ennek jártunk utána.

Marjai János / 24.hu

Nem kérdés, nyitni kell

Bartha György, a Lövér Hotel Sopron ügyvezetője nevetségesnek tartja, hogy védettséghez kötik a vendégfogadást, miközben a dolgozóik 90 százaléka nincsen beoltva. A nyitás viszont szerinte nem kérdés, mivel „az utolsó pillanatban vannak”, de azt is megemlíti, hogy öt perc alatt nem lehet feltölteni egy szállodát. Terveik szerint május 7-étől fogadnak ismét vendégeket, az újranyitásra 56 alkalmazottat „mentettek át”. Ők annyiból szerencsés helyzetben vannak, hogy az idősebb korosztályok gyakran keresik szállodájukat, és Gulyás Gergely múlt heti bejelentése óta izzanak is a vonalak.

A zalakarosi szálloda már idézett vezetője is meglepőnek nevezte, hogy miközben a dolgozóknak nem kell oltási igazolvány, addig a vendégeknek kötelező. Ők május 9-e környékére tervezik a nyitást, de nagy illúzióik nincsenek az idei évvel kapcsolatban.

Ha kihozzuk nullára, az már jó

– nyilatkozta a szálloda vezetője, aki most a többi között olyan problémákkal néz szembe, hogy nem tudnak hordó söröket és kis üveges üdítőket rendelni, mert a beszállító készlethiánnyal küzd. Dolgozóikat megtartották, szükség is lesz rájuk, mivel a pünkösdi időszakra a zalakarosi szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal számolnak. Vagyis, ha minden jól megy, pár héten belül sok vendégtől kell majd elkérni az oltási igazolványát. Ez a szállodavezető szerint a kisebb hotelekben nem okoz majd komoly problémát, a becsekkoláskor a személyivel együtt bemutathatják majd a vendégek.

A debreceni Centrum Hotel és a Hotel Óbester igazgatója, Bakóné Vass Lenke szerint viszont kormányzati rendelkezés kellene a védettségi igazolvány átadásával kapcsolatban. A recepciósok ugyanis alapesetben a személyit sem kérhetik el a vendégektől, csupán annak bemutatására szólíthatják fel őket érkezéskor. A szállodaigazgató abban sem biztos, hogy a magyarok az első adandó alkalommal útnak indulnak, ő inkább arra számít, hogy a tanév végeztével sok SZÉP-kártyás vendégeket fogadhatnak majd. A Centrum Hotelbe eddig is folyamatosan érkeztek üzleti vendégek, a másik szállodájuk nyitási időpontját viszont még ők sem tudják. Bakóné szerencsés időszakról is beszélt, mert ugyan a városi események elmaradtak, de több nemzetközi sportesemény miatt tudtak vendégeket fogadni a nehezebb időszakban is.

A Danubius Hotels szállodaláncnál jóval kevesebb ok volt az örömre: legtöbb szállodájuk egy éve zárva van, és a 2019-es, 45 milliárd forint rekordbevétel után 2020-ban „katasztrofális” esztendőt zártak. Tavaly az éves forgalmuk a háromnegyedével lett kevesebb a tervezettnél, és az idei első négy hónap eredményeit látva már az is elmondható, hogy a 2021-es tervet sem tudják majd tartani.

Marjai János / 24.hu

Ez is egy nagyon nehéz év lesz. A nyár ugyan reményteljes, vidéki szállodáinkban hasonlóan erős belföldi szezonra számítunk mint tavaly, Budapesten azonban továbbra is kilátástalan a helyzet

– írták a 24.hu-nak.

A cég magyarországi szállodái közül jelenleg egy vidéki – a győri Danubius Hotel Rába – és egy budapesti – a Danubius Hotel Helia – van nyitva, május 13-tól viszont újra fogad vendégeket a Danubius Hotel Bük és a balatonfüredi Danubius Hotel Marina is. Bíznak benne, hogy hamarosan újabb szállodákat nyithatnak meg, de most a legfontosabbnak azt nevezték, hogy biztonságos körülmények között pihenhessenek a vendégeik, és dolgozhassanak a munkatársaik.

Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Hunguest Hotelst is kérdeztük arról, hogy megéri-e nyitni úgy, hogy a többség még nem tud szállodába menni. A cég válaszában arra emlékeztetett, hogy a magyarországi szállodák 2020 novembere óta nem fogadhatnak szabadidős céllal érkező vendégeket, így

a több mint öt hónapon át tartó kényszerű üzemszünet után a várva várt nyitás egy új kezdettel ér fel a szektor szereplői számára.

Hozzátették: mivel a járvány még nem szűnt meg, ezért szükség volt egy olyan megoldásra, amely a járványügyi kockázatok minimalizálásával garantálja a turizmus-vendéglátás újraindításának alapfeltételeit. A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban azt írták, hogy egy olyan protokoll kidolgozására törekszenek, amely nem befolyásolja jelentősen a megérkezés élményét, és adatvédelmi szempontból is megfelel a hatályos előírásoknak.

Egy névtelenséget kérő szállodás arra hívta fel a figyelmünket: sok idegenforgalmi szakember és vendéglátós tapasztalja azt, hogy a vendégek őket hibáztatják amiatt, hogy betartják a kiadott rendelet szabályait, megkülönböztetve ezzel a védettséggel rendelkezőket és a védettséggel nem rendelkezőket.

Több szállodást végtelenül elkeserít ez a hozzáállás, hiszen közel hét hónap után örülünk, hogy végre újra a szakmánkban dolgozhatunk, újra vendégeket fogadhatunk majd

– írta lapunknak. Valóban több szálloda Facebook-oldalán is látható, hogy a vendégek nehezen fogadják el az új utazási feltételeket, és állítólag telefonon és e-mailben is sok kritikát kapnak a szállodások az utazni vágyóktól.

„Inkább a vendégek tartották bennünk a lelket, mint a kormány”

Nemcsak szállodákat, de éttermeket, uszodákat és kalandparkokat is megkérdeztünk a nyitásról. Egy harmadik kerületi étterem vezetője úgy fogalmazott, miután valószínűleg a helybeni visszafogott fogyasztás is jobb, mint a kiszállítás, ezért nem kérdés, hogy ha lehet, akkor a belső tereket is megnyitják majd a védettek előtt. Ő úgy számol, muszáj lesz valakit majd az ajtóba állítani, aki a belépő vendégektől elkéri a védettségi igazolványt.

A Kacsa étterem a jövő héten még nem nyit ki, megvárják ugyanis, hogy beoltott dolgozóik elérjék a védettség megfelelő szintjét. Antal Tibor üzletvezető arról beszélt lapunknak, hogy a jövedelmezőségtől most el kell vonatkoztatni.

Marjai János / 24.hu

Egy kocsma, egy presszó, egy hamburgerező már a nyitás után nem sokkal rentábilisan képes működni, de a komolyabb helyek esetében más a helyzet – mondja Antal, aki szerint a belvárosi éttermek nagy többsége nem is nagyon fog kinyitni a következő hetekben. Főleg azokra a helyekre gondol, amik főként a külföldi vendégekből éltek éveken keresztül. Éttermükben a tizenötből csupán négy embert tudtak megtartani, most pedig nem egyszerű megfelelő, szakképzett személyzetet találni. Szerinte

sokan elkövetik azt a hibát, hogy fejjel mennek a falnak, és most bárkit felvesznek, akinek két keze és két lába van. De azért magára valamit adó étterem ilyet nem csinál.

A beszerzés nem okoz nekik problémát, az étel frissen tartása viszont mindenhol gondot jelenthet, ugyanis egyelőre nehéz kiszámítani, hogy miből, mennyi kell majd a következő hetekben. A 35 fős étterem árukészletének feltöltése több millió forint, ezt a költséget hitelből fedezik majd. Amíg nincs nyitás, addig pedig marad a menüztetés. Úgy érzik, tartoznak ezzel a járvány alatt is náluk fogyasztó vendégeknek.

Jó volt érezni, hogy volt összefogás. Inkább a vendégek tartották bennünk a lelket, mint a kormány

– fogalmazott Antal Tibor.

Az edzőtermek nagy része már nyitva van a versenyszerűen sportolók előtt, de kétségtelenül ők is nagyon várják már a védettek visszatérését. Igaz, ők annyiból nehezebb helyzetben vannak, hogy a vendégeik nagy része fiatal, akik még nem vették fel az oltást, és egyelőre túl nagy hajlandóságot sem mutatnak erre.

Marjai János / 24.hu

Egy budapesti személyi edző szerint ettől függetlenül nem kérdés, hogy aki még nem nyitott, az négymillió beoltott után megteszi.

Ha van eszük, akkor nyitnak, még úgyis, hogy valószínűleg az elején nem tudnak pluszba kijönni. De még ha 500 ember helyett csak 150 jön is le edzeni, az is kitermelheti a rezsit, a bérleti díj és a dolgozók bérének egy részét

– mondta András, aki beszélt arról is, hogy rengeteg, főleg kisebb edzőterem zárt be az elmúlt hónapokban, és gyakorlatilag csak a nagyok maradtak életben.

Kalandparkokat is kerestünk a nyitással kapcsolatban. A Visegrádi Kalandparktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amint lehet, fogadják a vendégeket. A Siófok Kalandpark vezetője úgy fogalmazott, fél éve arra várnak, hogy nyithassanak, így mindegy, hogy egymillió, négymillió vagy tízmillió potenciális vendégre számíthatnak, csak történjen valami előrelépés.

Az uszodák is a négymillió beoltott elérését várják. A MOM Sport Uszoda válaszában arról írt, hogy amennyiben a kormány bejelentése megtörténik, akkor készen állnak, és azonnal tudnak nyitni, felkészültek a vendégek fogadására, mint ahogyan a Sun Palace Fitness & Spa is izgatottan várja a bejelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik