Élő Belföld

Orbán Viktor: Szombaton biztosan nyitunk tovább

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A nők szenvedték meg a legjobban a járványt

Orbán arról beszélt, hogy látta a a feleségén és a lányain is, hogy mennyire nehéz nőnek lenni a járvány idején. Azt mondta, a nőknek nem csak dolgozniuk kell, és tanulniuk az otthonmaradó gyerekekkel, de még „el is kell látniuk” a fáradt férjüket, miután hazamegy a munkából. Ezért szerinte a „magyar asszonyok minden tiszteletet megérdemelnek”.

A válságkezelésről

A 13. havi nyugdíj második heti kifizetése és a 25 éven aluliak szja-mentessége is benne lesz a 2022-es költségvetésbe. Orbán azt ígérte, nem lesznek megszorítások a válságkezelés közben.

Gazdasági újraindítási operatív törzs alakul

Az újrainduláshoz elég a támogatás, a sikerhez nem – mondta Orbán a bértámogatásról és a beruházási hitelekről. A miniszterelnök szerint a támogatás sosem elég, mert abból mindig, mindenki többet akar.

Gazdasági újraindítási operatív törzs alakul, aminek a feladatát nem nehéz kitalálni.

A fideszesek inkább oltatnák magukat

A kormánypártiak 71 százaléka, az ellenzékiek 59 százaléka oltatná be magát egy felmérés szerint, amit a kormány rendelt. Orbán szerint ez a különbség azért van, mert a baloldal oltásellenes.

Szabadabbak, autonómabbak lesznek az egyetemek

Állította a miniszterelnök. Szerinte politikai okokból támadja a baloldal az egyetemek alapítványi kézbe adását. Azt mondta, a baloldal internacionalista, az egyetemek viszont nemzeti intézmények, ezért nem tetszik nekik az alapítványok létrehozása.

Orbán azzal magyarázta, hogy kormányközeli emberek kerülnek az alapítványok kuratóriumaiba, hogy nincs ott helyük internacionalistáknak.

„Az egyetemek akartak alapítványi tulajdonba kerülni"

Az egyetemek alapítványi kézbe adásáról azt mondta Orbán, hogy eddig nagyon rugalmatlan volt a rendszer, és az egyetemi rangsorokat elnézve kevés büszkeségre van okunk. Szerinte a tanárokban és a diákokban is több van, mint „amennyi teljesítményt leadnak”. Azt találgatta, hogy nem elég ösztönző a rendszer, ezért kell az alapítványi átállás, mert az szerinte rugalmasabb.

„Az egyetemek jelentkeztek” – mondta a miniszterelnök. Szerinte nem a kormány találta ki az alapítványi átállást, hanem az oktatási intézmények akartak változást.

Horgászni éjfél után is lehet

Lehet menni balinra, mert az éjszaka az igazi. Ezért a kormány úgy döntött, hogy engedélyezi az éjszakai horgászatot.

Esküvőkön nem kell igazolvány

Azt mondta a miniszterelnök, hogy a lagzikon nem akarják szétvágni a násznépet, ezért nem kell majd védettségi igazolvány a lakodalmakon.

Védettségi igazolványokról kötnének megállapodásokat

Szijjártó Péternek a feladata, hogy tárgyaljon első körben a környező országokkal, hogy fogadják el a magyar védettségi igazolványokat is. Akkor is, ha valaki Sinopharmmal van beoltva. „Én is azzal vagyok beoltva, én is menni fogok” – mondta Orbán.

Az EU-s vakcinaigazolványról szerinte hónapok múlva lesz csak döntés, de a magyarok addig is utazni akarnak. És meg is tehetik ezt Orbán szerint azok, akik be vannak oltva, a vakcina típusa mindegy.

„Felnőtt emberek vagyunk"

A múlt szombati terasznyitásról azt mondta Orbán, hogy felnőtt embereknek felelősségteljesen kellene viselkednie. Az oltás olyan, mint egy „golyóálló mellény”, mondta Orbán. Azoknak viszont, akiknek még nincs oltása, okosan kellene viselkedniük, üzente a miniszterelnök.

Szakaszhatárhoz értünk

Éjfélre kell hazaérni szombattól, 11 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, és a védettségi igazolvánnyal járó kedvezmények szombat reggeltől – ezzel kezdte Orbán.

Olvasói sztorik