Belföld

Orbán állításával szemben nem valószínű, hogy heteket kell várni a Pfizerre

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ma még lehet Pfizert kapni, aztán hetekig nem – állította Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. Az érettségi után ugyanis a vakcinát a 16-18 évesek kapják, ekkortól a miniszterelnök szerint az idősebbeknek sokáig nem fog jutni Pfizer.

A hírre két dolog történt, ami jelzi, hogy mennyien várnak erre az oltóanyagra attól függetlenül, hogy a többi vakcina is hatékony és biztonságos. (Ebben egészségügyi dolgok mellett szerepet játszhat számtalan tényező, például hogy sokan azon aggódnak, hogy ha keleti vakcinát kapnak, nem fognak tudni utazni.)

  • Az online időpontfoglaló már kora reggel lehalt, és azóta sem sikerült életet lehelni bele. Az operatív törzs szerint túlterheléses támadás történt, de meglehet, hogy csak rengetegen nyomogatták a frissítést,
  • a másik pedig, hogy kígyózó sorok alakultak ki több kórházi oltópontnál.

Orbán Viktor állítása azonban ebben a formában egészen biztosan nem igaz, ha csak nem tud valamit a miniszterelnök a vakcinák leendő sorsáról, amit nem árult el.

Amikor 16-18 évesekről beszélnek, akkor nem lehet tudni, hogy betöltött 16. évről van-e szó, vagy azokról is, akik már benne vannak a 16. évükben. Még ha utóbbi is, akkor is legfeljebb körülbelül 300 ezer fiatal beoltásáról lehet szó, előbbi esetben pedig maximum 200 ezerről.

Pfizer-vakcinából viszont 355 ezer jött ezen a héten, és májusban a tervek szerint további 1,2 millió, vagyis a gyártó tartja az ütemet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az oltási hajlandóság a legfiatalabb korosztályban a legalacsonyabb – ha a „talán” válaszokat is számoljuk, akkor is csak 65 százalékos –, és még azt is, hogy a második oltásokra is kell elkülöníteni dózisokat (a jövő héten például esedékes lesz a tanároké), akkor sem jön ki sehogy, hogy miért ne lehetne a fiatalok oltása miatt hetekig Pfizerhez jutni.

Ha a fenti, ismert tényekből indulunk ki, akkor a 16-18 évesek oltása miatt várhatóan egy hétig nem lehet majd ilyen oltóanyagot kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik