Belföld koronavírus

Rögtön összeomlott az időpontfoglaló, amint kiderült, hogy Pfizerre is lehet regisztrálni

Rendkívüli oltási akció lesz pénteken: a Sinopharm mellett az oltásra regisztráltak a Pfizer vakcinájára is foglalhatnak időpontot a kórházi oltópontokra az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében – írta az Origo alapján az MTI.

Erre a hírre rögtön össze is omlott az időpontfoglaló honlap.

Fél 7 körül még csak-csak bejött az oldal, de keresni már akkor sem lehetett. 7 óra után pedig már belépni sem nagyon enged a rendszer.

Az eeszt.gov.hu-ra már egy hibaüzenet is kikerült: „Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el. A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később. Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük! Állami Egészségügyi Ellátó Központ, EESZT üzemeltetés”.

Az oltópontokra 100 ezer Pfizer-vakcinát küldtek ki, ezt egy nap alatt el is akarják oltani. Az viszont kérdéses, hogy ha nem működik az időpontfoglalás, akkor ez hogyan lesz lehetséges.

A hirtelen bejelentett akció mögött az lehet, hogy a Sinopharm-vakcina nagyon elutasított, és kevesen oltatják vele magukat. A kormány viszont mielőbb szeretné elérni a 4 millió beoltottat, hogy folytatódhasson a nyitás. Gulyás Gergely azt mondta a csütörtöki kormányinfón, hogy akár már pénteken elérhetjük a 4 millió beoltottat.

Ha meglesz a 4 millió beoltott, ezekre a lazításokra lehet számítani:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.ű
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik