Belföld

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetést adtak ki

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki május elsejére, szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat, írja az MTI.

Péntek estétől, késő estétől délnyugat felől zivataros hullám érkezik, amely fokozatosan északkelet felé helyeződik át. Ennek hatására kezdetben a Dunántúl déli részén, majd ezt követően az ország keleti felében lehet zivatarokra számítani. Emellett az északnyugati határvidéken is előfordulhat zivatar.

Szombat délelőtt ez a zivataros hullám északkeletre távozik. Ezt követően az Északi-középhegység tágabb térségében pattanhatnak ki újra zivatarok, melyekhez

intenzív csapadékhullás (lokálisan 10-20 milliméter), viharos (60-80 kilométer/órás) szél és jégeső társulhat, általában 2 centiméter alatti, de egy-egy helyen nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Késő estétől egy újabb zivataros hullám érkezik, amely a vasárnapra virradó éjszaka vonul át az országon. A zivatarrendszerhez kapcsolódóan nagy területen fordulhatnak elő viharos (60-80 kilométer/órás, esetleg egy-egy gócban 80-90 kilométer/órás) széllökések, illetve lokálisan jelentős csapadék (10-20 milliméter) is hullhat – írták.

Az előrejelzés szerint szombaton a minimumhőmérséklet 7-14, a maximumhőmérséklet 22-27 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik