Belföld koronavírus

Bevált Covid-ellenes praktikákat gyűjt az orvosi kamara

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Kórházak, rendelők, önkormányzatok is kitalálnak olykor máshol nem alkalmazott, ötletes megoldásokat a járványhelyzet enyhítésére. Ezeket tenné közkinccsé a kamara.

Településenként és egészségügyi intézményenként változhat, hogyan állnak hozzá a Covid-járványhoz. Van, ahol jobban, van, ahol rosszabbul kezelik azt, a Magyar Orvosi Kamara pedig úgy döntött, a legjobb megoldásokat összegyűjti és közkinccsé teszi. Így érvel a kamara:

Ez a rendkívüli helyzet ugyanakkor hihetetlen energiákat szabadított fel, kreativitásra, új megoldások keresésére sarkallta az egészségügyet, aminek a következtében számos intézmény kiváló helyi megoldásokkal állt elő. Megoldásokkal, amelyek javítják az ellátás minőségét és eredményességét, illetve könnyítettek a frontvonalban dolgozók mindennapjain.

Van olyan kórház, ahol helyi ellátásszervezési szabályok születtek, van, ahol önkénteseknek szóló képzés indult, és van olyan intézmény, amelyik napközis felügyeletet szervezett a dolgozók gyermekeinek. Önkormányzati szinten is működnek a jó ötletek, van, ahol a könyvtárosokat, múzeumi dolgozókat kirendelték a háziorvosok mellé adminisztrálni. Mindenesetre ezek a praktikák sokszor rejtve maradnak, pedig más intézményeken és településeken is segíthetnének.

Azért kezdi el gyűjteni ezeket a kamara, hogy „más intézmények is tudják ezzel javítani az ellátás minőségét, szervezettségét, az egészségügy dolgozóinak mindennapjait”. Ezért azt kérik, hogy aki megosztásra alkalmas, jó helyi gyakorlatról, megoldásról tud,

az írjon errlő a helyimegoldasok@mok.hu e-mail címre.

Azt várják, hogy az egészségügyi intézmények dolgozói, vezetői, az önkormányzatok, egyházi és alapítványi fenntartók is osszák meg jó gyakorlataikat, protokolljaikat, megoldásaikat. Nyitottak a betegek beszámolóira is, hogy ők milyen megoldásokkal találkoztak, amik gördülékenyebbé, informáltabbá tették az ellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik