Belföld koronavírus

Túl korainak tartja a nyitást az orvosi kamara

Ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne változtassanak az eddigi szokásaikon.

Bár a kormány szerdán feloldotta a korlátozások egy részét, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének határozott álláspontja az, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs – közölték a Facebookon.

A nyitás megkezdését korainak tartjuk. Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének.

Megjegyezték, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján kedden csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. (Az operatív törzs szerint ugyanakkor a magas számokat „részben adattorlódás” okozta.)

A koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt,

tette hozzá a MOK elnöksége. Az jó iránynak tartják, hogy a boltok tovább lehetnek nyitva, az egyéb szolgáltatások mostani, illetve az oktatási intézmények április 19-i nyitását viszont korainak ítélik meg.

Kérjük a lakosságot, hogy – függetlenül attól, hogy számos szolgáltatás újra elérhető – ne változtassanak eddigi szokásaikon, továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat. Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl,

olvasható a közleményben.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik