Belföld

Lázár János: Orbán Viktor örök

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Az Mfor.hu készített nagyinterjút Lázár János egykori kancelláriaminiszterrel, jelenlegi kormánybiztossal, aki egyebek mellett a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak koordinálásáért felel. A beszélgetés fő témája az agrárium, ezzel kapcsolatban az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság harminc éve vesztes, „vesztese a rendszerváltásnak, vesztese a 2004-es uniós csatlakozásnak.”Szerinte 2004 óta a magyar agrárbiznisz folyamatosan zsugorodik, „miközben nő a Földön élő emberek száma és – ezzel párhuzamosan – az élelmiszer iránti igény. A szlovákok és a lengyelek abszolút nyertesei voltak az uniós csatlakozásnak az agrárium területén, az elmúlt tíz évben leköröztek minket. Most jött el a pillanat, hogy fordítsunk ezen a folyamaton.”

Problémának tartja, hogy nagyon kevés olyan vezető politikus van, aki a fővárostól 150-200 kilométerre éli a hétköznapjait.

2019-ben – akárhogy kerülgetjük a témát – a Fidesz mégiscsak elvesztette az önkormányzati választást. Súlyos presztízsveszteségeket szenvedett, lásd Budapest. Törvényszerű, hogy a vidéken dolgozó politikustársaim egy különleges helyzetbe kerültek, hiszen míg a nagyvárosokban ellenzéki kormányzás van, vidéken alapvetően megmaradt a fideszes többség. Ebben a helyzetben kell boldogulni

– fogalmazott. Szerinte a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez, „azokhoz a százezrekhez, akik úgy érzik, a fejlesztéspolitika több köréből is kimaradtak az elmúlt évtizedekben.”

Kapcsolódó
Lázár János: Orbán Viktor állja és adja is a pofonokat, de amint korrektül viselkednek vele, simulékonyabbá válik
Földdel foglalkozom, tehenekkel, lovakkal, kutyákkal. Country life! – mondja a volt kancelláriaminiszter, aki nagyinterjúnkban azért másról is beszél, például arról, hogy a sztárságának vége, de az irányt tekintve orbánabb Orbánnál.

Mészáros Lőrincből több kellene

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, a miniszterelnök barátjának gyarapodása is szóba került, Lázár a mára százmilliárdossá nőtt birodalommal kapcsolatban azt mondta, hogy amit a kérdező „Mészáros-birodalomnak nevez, azért olyan feltűnő, mert kevés van belőle.” Szerinte is ez az egyik káros mellékhatása a félbehagyott rendszerváltásnak, most pedig az a nemzetstratégiai cél, hogy nemzeti kézben komoly erőforrások legyenek. A Mészáros-cégcsoporthoz hasonló vállalkozásból kellene még legalább egy tucatnyi, tette hozzá.

Az új agrár-csúcsegyetem, illetve a Csányi Sándorral alakuló szakmai partnersége kapcsán Lázár János arról beszélt, hogy mindketten szuverén egyéniségek, stratégiai szövetségük „az élelmiszeripar, agrárium, kutatás-fejlesztés modernizációja érdekében jött létre”.

 Orbán Viktor hozta létre ezt a „házasságot”, ő volt a házasságközvetítő, annak érdekében, hogy két olyan emberre bízza ennek a szektornak a gazdaságszervezési oldalát, akik már bizonyítottak ezen a téren, illetve megvan bennük az a gyakorlatias képesség, hogy amit mondanak, azt meg is csinálják.

Arra a felvetésre, hogy sokat segíthet Csányi Sándor pártfogása megtalálni Lázár János helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban, a kormánybiztos úgy reagált:

Nincs ilyesmiről szó, ez föl sem merül. Először is, Orbán Viktor örök. Én mindig nagyon sokat tanultam a nálam idősebbektől, akikkel együtt dolgoztam. Így volt ez Orbán Viktorral, és így van most Csányi Sándorral is. Ez mindenféleképpen erősít. De nekem nem a politikában van erre szükségem, hanem ahhoz, hogy amit most csinálok, azt jól tudjam csinálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik