Belföld

Navracsics Tibort meglepte, hogy diplomáciai szintre vitték Petry kirúgását

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A fideszes politikus szerint Magyarországon mindenhova beszivárog a politika.

A 168.hu Keljfeljancsi című műsorában Navracsics Tibor azt mondta, gyávának tartja a Hertha BSC lépését. Szerinte az lett volna a bátorság, ha azt mondja a klub, hogy bár nem ért egyet Petry Zsolttal, tiszteletben tartja a kapusedző véleményét.

Egy focista is gondolkodhat ideológiák mentén, „létezik egy józan határ”, nem befolyásolhatja labdarúgók pályafutását a politika. Navracsics Tibor ugyanakkor elismerte, Gulácsi Péter és az elbocsátott riporterek esete arra utal, hogy Magyarországon is  mindenhova beszivárog a politika.

Az, ha egy focicsapatnak társadalmi elvei vannak, az ahhoz hasonló totalitárius szellemiségre vall, mint amikor szocializmusban „a jó szocialista ember” nemcsak a munkahelyén, hanem otthon is bizonyos elvek szerint viselkedett – fejtette ki a fideszes politikus.

Navracsics Tibor úgy vélte, az általános német közvélekedéssel ellentétes Petry Zsolt véleménye, de azt kulturáltan fogalmazta meg a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Vicc, hogy egy labdarúgóklub úgy gondolja, politikai ideológia mentén szelektálnia kell az edzőket

– tette hozzá. Navracsics Tibor ugyanakkor azt is meglepőnek nevezte, hogy Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét bekérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hiszen a Hertha egy magánalapítvány, vajmi kevés köze van a diplomáciához. Azt ugyanakkor nem tudhatjuk, miről szólt a beszélgetés – tette hozzá.

Azt ugyanakkor tudjuk, Orbán Viktor a Petry-ügy alapján arra jutott, hogy  a egyrészt a liberális politika elnyomó, de még enneél is fontosabb, hogy most állásvesztéssel büntettek egy magyar embert, az ország pedig akkor lesz komoly, sikeres, ha bizonyos törvényeket betart, ezek közül az egyik az, hogy egyetlen magyar sincs egyedül. A kormányfő az állami rádióban azt mondta:

Petry Zsolt sincs egyedül.

Kapcsolódó
És az megvan, hogy Orbán futballfilozófiájából következhet igazán Petry kirúgása?
Most, hogy a külügy a német ügyvivőt is bekérette az ügyében, Bayer Zsolt petíciót indított, s a komplett fideszes élmezőny véleményterrort kiáltott, talán nem árt, ha megismerkedünk vezetőjük gondolataival az isteni játékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik