Belföld koronavírus

Karácsony Gergely: Mager csúsztat, a kórház marad

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A főpolgármestert baromira nem érdekli, miféle „költségvetési szervet” akar a kormány a kórház helyére költöztetni.

A járvány legdrámaibb napján, amikor Magyarország a halálozások tekintetében a világ egyik legrosszabbul teljesítő országa, a kormányból a jelek szerint továbbra is hiányzik mindaz, ami ilyenkor magától értetődő morális parancs lenne: az együttérzés, az együttműködés és a belátás.

Ezzel a felütéssel kezdte Facebook-oldalán Karácsony Gergely írását, amelyben válaszolt a nemzeti vagyonért felelős miniszternek, aki június végéig adott haladékot a hajléktalankórház költöztetésére.

Kapcsolódó
Június végéig kap haladékot a hajléktalankórház
Addig maradhat a Szabolcs utcai ingatlanban, ahová nem az OGYÉI költözik – közölte Mager Andrea.

Szerinte Mager Andrea

válasza telis-tele van csúsztatásokkal. Úgy látszik, a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek és a kórházi kapacitások védelme.

Mivel a miniszter szerint kilenc hónapig nem tett érdemi lépéseket a helyzet megoldásáért, a tisztánlátás miatt Karácsony Gergely nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt 9 hónapban hányszor írt hivatalos levelet a kormány tagjainak (Gulyás Gergelynek, Pintér Sándornak, Mager Andreának és Orbán Viktornak), amelyekben jelezte, a kórház kiköltöztetése miért elfogadhatatlan.  Sokat segített volna, ha egyikük időben válaszra méltatja, de nem tették.

A főpolgármester közzétett egy néhány napja készült felvételt is, amely bemutatja a kórház állapotát. Ezt azért tartotta fontosnak, mert a kormány „egyes körei azt a hazug állítást tették”, mintha ott nem lennének méltó körülmények a gyógyításhoz.

Ugyanakkor pár dolgot Karácsony Gergely azért ismétel meg újra, hogy végre a kormány is megértse.

Hiába ad „haladékot” a nemzeti vagyonért felelős miniszter júniusig, a kórház nem megy sehova, amíg a járványhelyzet bármelyik ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett.

Ez a kormány felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházait, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.

Engem baromira nem érdekel, miféle »költségvetési szervet« akar a kormány a kórház helyére költöztetni. Nem érdekel, hogy az OGYÉI-t, amely alól Habonyék áron alul kivásárolták az irodaházat, a kórház épületébe, vagy a kórház épülettömbjébe akarják-e elhelyezni, de azt biztosan nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el.

Azt sem tűri, hogy bármilyen ingatlanmutyiért, a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetésért az Obán-kormány bármelyik minisztere

a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás.

Pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig a dolgozók áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont.

Ez a kormány sokkal tartozik az egészségügyi dolgozóknak, így a Szabolcs utcai kórház munkatársainak. Róluk, a munkájukról csak a tisztelet és a megbecsülés hangján lehet beszélni, ezt elvárom a kormánytól is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik