Belföld

Húsvétkor maradnak a korlátozások, Gulyás bejelentette a nyitás részleteit

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

A járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladat elé állítja az országot, a jelenlegi számok mellett nyitás nem engedhető meg, húsvétig biztosan fennmaradnak a most érvényben lévő korlátozások, közölte pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, tisztázva ezzel, hogy az Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában beharangozott enyhítések nem a jövő héten lépnek életbe.

Egy utolsó nagy közös erőfeszítésere van szüksége, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján. Azt is látjuk, hogy jelenleg a helyzet komoly, az orvosok és ápolók megfeszített munkájára van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb ellátást kapja mindenki

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bejelentette, pénteken az operatív törzs döntött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozások és gazdasági szereplők által tett javaslatokról. Ezeket támogatják, de csak akkor, ha meghaladja a beoltottak száma a 2,5 milliós határt, ami a húsvét utáni napokban érhető el.

Gulyás elmondása szerint amint az ország átlépi a 2,5 milliós határt, vagyis amikor ennyien megkapták legalább az oltás első adagját, akkor a következő változtatások lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul,
  • az üzletek hajnali 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva,
  • minden bolt kinyithat, de az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent,
  • a szolgáltatásoknál a március 8. előtt életben lévő szabályokra fognak visszatérni,
  • az iskolák április 19-én nyitnak meg.
Kapcsolódó
SMS-ben hívják be oltásra a pedagógusokat
Kásler Miklós pénteken levelet küldött a köznevelési intézményeknek, ebből kiderült: két ütemben oltják a pedagógusokat.

Gulyás azt kérte, ezt a néhány hetet még mindenki bírja ki, és tartsa be a szabályokat.

Hogy mikor érhetjük el a 2,5 millió beoltottat, arról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Heteket kell várnunk a 2,5 millió beoltottra, pedig a vakcinánk megvan hozzá
Bő másfél millió embert már beoltottak, félmillióan a második oltásukon is túl vannak. Megnéztük az elmúlt hónapok oltási statisztikáit, és azt is, hogy mi következik belőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik