Belföld

Orbán: Nincs kétségem afelől, hogy Magyarországon szabad nyarunk lesz

Sischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Sischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő elmondta: az operatív törzs ülésén meghallgatta a szakembereket, a valódi kérdés nem az, hogy mikor tetőzik a harmadik hullám, hanem hogy onnan mikor tudunk elmozdulni a javulás irányába. Várhatóan a „plató”, a tetőzés elhúzódó lesz.

Orbán közölte: az elmúlt napon

275 koronavírusos veszítette életét, 11823 beteget ápolnak kórházban, 1480 ember van lélegeztetőgépen.

Szavai szerint tartalékokkal „nem állunk rosszul”: 10 343 tartalék ágy és 1690 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások nagyjából fele. Élőerőből is van tartalék, de ez véges. Eddig ötszázan jelentkeztek önkéntesnek.

A fiatalokat arra kérte, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, egyre több fiatalt támad meg a brit mutáció, ami háromszor fertőzőbb. Nemcsak az idősebbek, hanem saját maguk miatt is oda kell figyelniük az előírásokra.

A kormányfő úgy fogalmazott: az elsődleges védekezési eszköz az oltás, de nem tudnak több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. Azonban a többi európai ország még sokkal rosszabban áll a beadható vakcinák számában.

Nincs kétségem afelől, hogy Magyarországon szabad nyarunk lesz

– mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot. Szerinte az EU-t csak az ár érdekelte, pedig jobb lett volna, ha inkább arra fókuszálnak, hogy egyáltalán legyen vakcina. Kiemelte Szijjártó Péter külügyminiszter a keleti vakcinák beszerzésében tanúsított eredményeit.

400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk, az oltottak száma elérte az 1,8 milliót, csaknem 600 ezer ember pedig már a második oltást is megkapta, mondta a kormányfő. Raktárban van 250 ezer Szputnyik-vakcina, de ezeket még ellenőrizni kell, ez több napot vagy hetet is igénybe vehet.

Kitolják a kijárási tilalmat és a boltok nyitvatartását

Az operatív törzs ülésén szóba került a boltok és a szolgáltatások helyzete, de Orbán Viktor szerint egyértelmű volt a járványügyi szakemberek véleménye. Amíg ilyenek a számok, addig nem lehet nyitni. A boltokban 10 négyzetméteren egy vásárló lehet, emiatt sorok lehetnek a boltok előtt. Emiatt nyitva kell lenni, ezért a kijárási korlátozást este 8-ról 10 vagy esetleg 11 órára órára tolhatják ki, az üzletek nyitvatartását pedig 7-ról 9 órára hosszabbíthatják meg. Erről a szabályok délután vagy szombat reggel jelennek meg a Magyar Közlönyben.

A Pfizerrel és a Modernával be lehet oltani a várandós nőket,

közölte a kormányfő, és arra kérte a kismamákat, hogy regisztráljanak, be fogják oltani őket.

A regisztrált 65 év felettiek közül 71 százalék kaptak meg eddig az oltást, ha az ő oltásuk befejeződik, akkor lehet elkezdeni a nyitást. 2,5 millió beoltottnál állhat elő ez a helyzet, a nagyhéten vagy a rá következő héten.

A 102 ezer iskolai dolgozó közül eddig 20 ezret oltottak be. A többiek április 10-éig kaphatják meg az első oltást, majd nyolc-kilenc nap várakozás után van esély arra, hogy az iskolák, óvodák április 19-én kinyithatnak. Addigra 3 millió ember megkapja az első oltását.

A kormányfő arra kérte a hallgatókat, hogy Müller Cecília napi tájékoztatására hallgassanak. Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, Müller Cecília naponta elmondja az aktuális információkat, péntekenként pedig ő számol be a heti helyzetről. Az ezekkel ellentétes híreknek nem kell hitelt adni. Orbán Viktor szerint kakofónia uralkodik, ha valaki felmegy a közösségi térbe, tapasztalhatja ezt, ráadásul a „kütyük” felerősítik a hangokat.

Lesznek és még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, amelyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni. De jó esély van arra, hogy az EU-ban elsőként legyen lehetőségünk szabadon élni, fogalmazott a miniszterelnök.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik