Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Belföld koronavírus

Iskolai újranyitás: Orbán Viktor elszámolta magát 

A PDSZ nyílt levelet írt a kormányfőnek. Azt kérték, ne keltsen ellentétet a társadalom különböző csoportjai között. Szél Bernadett szégyenteljesnek tartja Orbán Viktor szavait.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya nyílt levélben tiltakozik ellene, hogy az iskolákat újra kinyissák, mielőtt a tanárok védettséget szereznének. A PDSZ arra reagált, hogy Orbán Viktor az állami rádióban bejelentette, már április 19-én meg lehet nyitni az oktatás-nevelési intézményeket.

A szakszervezet felhívta a kormányfő figyelmét, hogy ez lehetetlen  saját minisztere pénteki körlevele, illetve kormánya korábbi hivatalos tájékoztatása alapján. Hiába oltják be ugyanis addig két ütemben a pedagógusokat, nem szereznek védettséget a vírus ellen.

Kapcsolódó
SMS-ben hívják be oltásra a pedagógusokat
Kásler Miklós pénteken levelet küldött a köznevelési intézményeknek, ebből kiderült: két ütemben oltják a pedagógusokat.

A PDSZ felhívta a miniszterelnök figyelmét, hogy az oktatásban-nevelésben dolgozók oltási hajlandósága jóval magasabb (84%), mint az átlagos népességé, de a következő napokban mindent megtesznek azért, hogy még többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Azt kérik, a miniszterelnök is legyen korrekt, ne hozzon olyan döntést, amely miatt védelem nélkül kényszerülnének vissza az iskolákba, hiszen még sokáig kell beoltatlan gyermekekkel dolgozniuk.   A PDSZ a miniszterelnöknek arra a kijelentésére, hogy „sok vitát vált ki” a tanárok oltása, jelezte, az oktatás működése össztársadalmi érdek.

Az oktatásban-nevelésben dolgozók negyede (24.1%-a) esett át tünetes COVID-19 megbetegedésen, ami az átlagnál jóval magasabb arány, intézmények tömegei váltak működésképtelenné. Ha Orbán Viktor nemcsak szavak szintjén veszi komolyan, hogy az oktatás zavartalansága össztársadalmi érdek, fontos számára az emberi élet, úgy nem igyekszik ellentétet kelteni a társadalom különböző csoportjai között ebben a nehéz helyzetben.

Szél Bernadett: Már így késő

A független parlamenti képviselő közösségi oldalán nagyon keménynek minősítette a kormányfő reggeli interjúját. Szerinte Orbán Viktor

gyakorlatilag elárulta, hogy azért hagyták ki a pedagógusokat az oltási tervből, és azért akarták őket visszaengedni az iskolákba úgy, hogy sem nem tesztelik, sem nem oltják őket, mert »nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban«.

Szél Bernadett először nem is értette, miért kezd el a kormányfő arról beszélni, mennyire „népszerűek” a pedagógusok, mi van a nyári szünettel meg a dolog  „színével és fonákjával”.

Mégis mi köze van ennek az oltásukhoz?

Később állt össze neki a kép, hogy a kormány azért hagyta ki őket az oltási tervből, mert azt az emberek nem fogadnák el. Rémisztőnek tartja, ha kritikus munkakörökben dolgozók oltásáról így döntenek, hiszen a kormánynak az lenne a dolga, hogy megvédje az emberek életét, nem az, hogy közvélemény-kutatások alapján döntsön járványügyi kérdésekben.

A gyermekeinkkel szoros kontaktusban dolgozó bölcsődei dolgozóknak, óvodapedagógusoknak és iskolai dolgozóknak azért kell megkapniuk az oltást soron kívül, és kellett volna megkapniuk IDŐBEN, mert kiemelt közfeladatot látnak el, ők működtetik az egész oktatást és nap mint nap veszélyeztetik az életüket.

A politikus felidézte, pár napja a Fazekas Mihály Gimnázium 54 éves tanára hunyt el koronavírusban. Szerinte szégyen, hogy a kormány nem az életveszélyes helyzetre, hanem arra figyel, hogy mit szólnak az emberek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.