Belföld koronavírus

Origo: a kormány rövidesen bemutatja a nyitási tervet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormány a héten zárja le az ország újraindításáról szóló konzultációt, majd ezt követően rövidesen bemutatják a nyitási tervet is, írja az Origo.

Kapcsolódó
Sokkal óvatosabban nyitnának a kormánypárti szavazók
Az ellenzéki szavazók többsége februárban kinyitotta volna a vendéglátóhelyeket, azt viszont ellenzi a többségük, hogy a beoltottak többlet jogokat kapjanak.

A lap szerint döntés születik arról is, hogy milyen jogok járnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Az korábban az Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött videóból kiderült, a miniszterelnök támogatná, hogy az igazolvány felmentést adjon egyes korlátozások alól.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy ezeket nemcsak az oltottak kapják meg, hanem azok is, akik igazoltan átestek már a fertőzésen, meggyógyultak. Amennyiben valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. Aki pedig nem tudta, hogy már átesett a koronavíruson, antitestellenanyag-vizsgálat elvégzésével lehet jogosult.

Az Origo értesülései szerint a kormány az oltási versenyt kívánja megnyerni, a vakcinaútlevéllel kapcsolatos teendőket másodlagosnak tartja. Utóbbival kapcsolatban ma derült ki, nem kerül bele automatikusan a kínai és az orosz vakcina az uniós vakcinaútlevélbe, de a tagállamok elfogadhatják őket.

A nyitás gondolata egyébként egyelőre viszonylag távolinak tűnik, mert a mai statisztikák is arra utalnak, hogy még mindig tombol a harmadik hullám.

Mindeközben ezzel gyakorlatilag egy időben az Index arról írt: húsvét előtt regionális szigorítást vezethetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik