Közélet

Sokkal óvatosabban nyitnának a kormánypárti szavazók

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Az ellenzéki szavazók többsége februárban kinyitotta volna a vendéglátóhelyeket, azt viszont ellenzi a többségük, hogy a beoltottak többlet jogokat kapjanak.

A kormány hétfőtől szigorított a járvány miatti korlátozó intézkedéseken, de március 15-éig továbbra is várja az állampolgári véleményeket a nemzeti konzultáción azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályok alapján történjen majd meg a nyitás. Az IDEA Intézet már februárban – az újabb zárások bejelentése előtt – feltette a konzultáció kérdéseit 2000 megkérdezettnek, igaz, részben más (többféle alternatívát kínáló) válaszlehetőségekkel.

A kutatás eredményéből az látható, hogy a kormánypárti szavazók sokkal óvatosabbak a nyitással kapcsolatban, az ellenzéki szavazók pedig nem adnának sokkal nagyobb szabadságot azoknak, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A kormánypárti szavazók 10 százaléka szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor lehetne feloldani, ha már mindenki be van oltva. Az ellenzéki szavazóknak csupán a 4 százaléka gondolja így. 21 százalékuk szerint a korlátozó intézkedéseket 75 százalékos beoltottság esetén szabad feloldani, 48 százalék szerint viszont már februárban fel lehetett volna oldani a korlátozásokat. Itt fontos megjegyezni, hogy februárban még nyitásról volt szó, a harmadik hullám ismeretében ma már alighanem más adatokat kapnánk.

A kormánypárti szavazók viszont sokkal óvatosabbak voltak már a felmérés időpontjában is, 57 százalékuk ugyanis csak 75 százalékos beoltottság esetén nyitna, és mindössze 16 százalékuk gondolta úgy, hogy már februárban enyhíteni lehetett volna. Ugyanakkor a kormánypárti szavazók magabiztosabbak a dolgukban: 17 százalékuk érzi úgy, hogy nincs elegendő információja ennek a kérdésnek a megválaszolásához, míg az ellenzékiek közül 27 százalék gondolja így.

Februárban a kormánypárti szavazók 55 százaléka értett egyet azzal, hogy azokra, akiknek védettségi igazolványuk van, ne vonatkozzanak a korlátozó intézkedések. Az ellenzéki szavazóknak viszont csak a 20 százaléka gondolta ezt, vagyis bár nagyobb arányban akartak nyitást, a társadalom kettéosztásával az oltás alapján nem értettek egyet, 60 százalékuk kimondottan ellenezte a kivételezést a beoltottakkal.

Az ellenzéki válaszadók nagy többsége, 78 százalék már februárban este 8 óráról későbbre tolta volna a kijárási tilalom kezdetét, a kormánypártiak közül viszont csak 34 százalék döntött volna így.

A kormánypárti szavazóknak csak 16 százaléka gondolja úgy, hogy az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett, az ellenzéki szavazók 44 százaléka támogatná ezt, ahogy

a vendéglátóhelyek nyitásával is sokkal megengedőbbek voltak az ellenzéki szavazók.

60 százalékuk szerint semmivel sem kockázatosabbak a vendéglátóhelyek, mint a bevásárlóközpontok, így már februárban kinyitották volna az éttermeket, további 25 százalék pedig a fokozatos nyitást támogatta volna, fokozott biztonsági előírások betartása mellett. A kormánypárti szavazóknak csupán a negyede nyitotta volna ki azonnal az éttermeket, 41 százalékuk volt a fokozatosság mellett, másik 25 százalék viszont kimondottan veszélyesnek tartja a vendéglátóhelyeket, és csak jelentős átoltottság után támogatná a kinyitásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik