Nagyvilág europoli

Nem kerül bele automatikusan a kínai és az orosz vakcina az uniós vakcinaútlevélbe, de a tagállamok elfogadhatják őket

Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Bemutatta az európai uniós Covid-kártya/Digitális Zöld Igazolás tervezetét az Európai Bizottság. Ugyan a tervet konkrétan nem jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatóján, de a bizottság kommunikációja alapján elfogadták a korábban kiszivárgott tervezetet, amiről végül az Európai Parlament fog dönteni. Ez az igazolás az, amit köznyelvben vakcinaútlevélnek szoktunk nevezni. A célja, hogy azokban az országokban, ahol valamilyen mentességet kapnak a beoltottak, más tagországok beoltott állampolgárai is élvezni tudják ezeket a mentességeket.

Ez elég nehéz ügy, mert nem létezik európai adatbázis a beadott vakcinákról, sőt sok helyen a tesztelésről sincs állami szintű adatbázis. Közös európai adatbázis a kiszivárgott tervek szerint nem is lesz, alapvetően minden tagország a kibocsátó országok igazolványait fogadja majd el, és csak egymás között osztanak meg egy olyan adatbázist, amely igazolja, hogy a kiadott igazolvány nem hamisítvány.

Három típusú igazolás szerepelhet majd az igazolványban:

  • az, hogy a tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást,
  • hogy átesett a koronavíruson, ezért immunitás alakult ki a szervezetében,
  • illetve hogy negatív PCR- vagy rapid antigén teszttel rendelkezik a közelmúltból.

Mindhárommal lehetnek problémák. Az első leginkább Magyarország számára bajos, ugyanis mi használunk olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A szabályozás tervezete nem garantálja, hogy ezeket a tagországok a későbbiekben elfogadják. Azt tartalmazza, hogy az EMA által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, de szabadon dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a különleges jóváhagyással elfogadott vakcinákat, mint amilyen a Sinopharm és egyelőre a Szputnyik V.

Ez azt jelenti, hogy a Digitális Zöld Igazolás nem fogja automatikusan felmenteni a kínai vagy orosz vakcinákkal beoltott utazókat a karanténkötelezettség alól. De a tagországok dönthetnek úgy, hogy elfogadják ezeket a vakcinákat is.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban kedden azt mondta, a Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania, hogy az európai szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik, veszélyhelyzetben, a nemzeti hatóságok engedélye. Magyarország nem fogadja el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél az európai szabályok által elismert egyik jóváhagyási formát vegyék csak figyelembe, tette hozzá. Ennek megfelelően az itthon kiállított védettségi igazolásokban nem is szerepel, hogy ki melyik vakcinát kapta.

Csak egyetlen megnyugtató és egyszerű megoldás látszik: ha az orosz és kínai oltóanyag-gyártók vállalják az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát. A magyar kormány kizárólagos felelőssége, hogy átgondolatlan különutasságával hátrányos helyzetbe hozhat sokezer magyar polgárt. Orbán Viktor akkor viselkedne felelősen, ha haladéktalanul megkérné orosz és kínai partnereit, hogy adják be engedélyezési kérelmüket az uniós hatóságokhoz.

írta blogposztban ezzel kapcsolatban Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki szerint egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Unió által engedélyezett vakcinatípussal oltották be. Ujhelyi egyébként azt is megjegyzi, hogy egyelőre arra sincs megnyugtató megoldás az oltási igazolások tervezett európai rendszerében, hogy miként fogjuk majd az Unióban elfogadni azoknak a turisztikai-, üzleti- vagy épp tanulmányi okokból hozzánk érkezőknek az (uniós engedéllyel esetleg nem rendelkező) oltásait, akiket a korlátozások feloldása után – a turisztikai szektor mielőbbi újraindításának reményében – egyébként várni fogunk az Unión kívüli területekről.

A második pont azért kérdéses, mert nem tudni pontosan, mennyi ideig nyújt immunitást a vírus ellen, ha valaki átesik rajta, ezért nehéz garantálni, hogy valaki a dokumentum birtokában sem fog fertőzni.

A harmadik pedig két ok miatt került bele a szabályozásba. Egyrészt Emmanuel Macron francia elnök tiltakozása miatt, szerinte a vakcinaútlevelek diszkriminálják azokat a fiatalokat, akik a koruk miatt később kapják meg az oltást, mint az idősebbek (nem szólva a 16, illetve 18 éven aluliakról, akik nem is olthatók), másrészt azért, mert az országoknak egyre több problémájuk van a hamisított tesztekkel.

Ebből a szempontból az is érdekes, hogy az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy a tagországok ne saját akaratuk és értelmezésük szerint alkalmazzák a vakcinaútlevelet, hanem kötelező legyen a szabályozás. Ennek ellenére ez a tervezet nem teszi kötelezővé, hogy a beoltott vagy immunis állampolgárokat felmentsék a korlátozások alól, csak azt, hogy ha egy tagországban kiállított igazolvány felmentést ad bármilyen korlátozás alól, akkor ugyanez legyen érvényes az uniós igazolásra is.

A vakcinaútlevél mellett alapvetően a déli országok érveltek, mert így tervezték megmenteni a turistaszezont a teljes csődtől. A nyár azonban három hónap múlva kezdődik, és szinte példátlan, hogy ennyi idő alatt elfogadjanak egy uniós szabályozást. Főleg azért, mert úgy tűnik, a parlamenten belül a LIBE, vagyis az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság fogja tárgyalni a tervezetet. Ez a bizottság pedig arról híres, hogy az egyéni szabadságjogokkal és a privátszférával kapcsolatos problémákat komolyan veszi, márpedig a tervezet rengeteg kérdést vet fel ezekkel kapcsolatban.

Maga az igazolás, ahogy a szabályozás is, automatikusan érvényét vesztené a járvány végével, bár Thierry Breton biztos beszélt arról is, hogy egy későbbi járvány esetén újra lehetne éleszteni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik