Belföld

Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője is indul az előválasztáson

Jámbor András / Facebook
Jámbor András / Facebook

Jámbor András, a Mérce alapítója és korábbi főszerkesztője is elindul az ellenzéki előválasztáson – tudta meg a 24.hu. A lakóhelye szerinti körzetben, Budapest 6. számú egyéni választókerületében indul, ami a VIII. és a IX. kerület körúton kívüli részeit foglalja magába.

Az elmúlt 12 évben mindig ott voltam a háttérben, szerveztem, írtam, beszéltem, de most itt az ideje, hogy előrelépjek, és a körülöttem lévő közösséget megszervezve cselekedjek is, bekapcsolódjak a Fidesz leváltásáért szerveződő koalícióba

– indokolta az indulását Jámbor, aki a kampányában egy „közösségi, gondoskodó Magyarország felépítését” ígéri, aminek „része kell, hogy legyen a mindenki számára közelben elérhető és ingyenes egészségügyi rendszer, a média szabadsága, valamint az oktatás autonómiája is”.

Jámbor András korábban az LMP-nek és a Párbeszédnek is dolgozott, valamint több civil kezdeményezésben is részt vett, például a netadós tüntetések szervezésében, jelenleg pedig a Karácsony Gergely vezette Főpolgármesteri Hivatalban dolgozik társadalompolitikai referensként.

Jámbor civilként indul, a baloldali Szikra Mozgalom támogatásával, azonban az ellenzéki pártok megegyezése szerint a civil indulóknak előre meg kell mondaniuk, hogy melyik frakcióba ülnének be a választás után, Jámbor Andrásnál ez a Párbeszéd.

A korábbi Mérce főszerkesztő már a második civil jelölt a választókerületben. Korábban Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek közhasznú egyesület vezetője is jelezte indulását.

Az előválasztáson indul a DK-s Manhalter Dániel is, aki kommunikációs, illetve televíziós szakemberként ismert. Valamint MSZP-s induló is valószínű, de a jelölt személye még nem biztos. A legtöbbször Bárándy Gergely nevét hallottuk felmerülni, aki korábban már néhány budai választókerületben is felmerült lehetséges jelöltként.

2018-ban a választókerületet Kocsis Máté nyerte, de nem elsöprő eredménnyel: a Fidesz frakcióvezetője 40 százalékot szerzett, az időközben EP-képviselővé avanzsált DK-s Ara-Kovács Attila pedig 32 százalékon végzett. Viszont mindezt úgy, hogy a jelenleg összefogó hat ellenzéki párt közül csak az MSZP-nek nem volt jelöltje a szavazólapon. 2019-ben pedig a VIII. és a IX. kerületben is ellenzéki győzelem született az önkormányzati választáson: Pikó András és Baranyi Krisztina is legyőzte kormánypárti ellenfelét.

Tehát Budapest egyik olyan választókerületéről van szó, ahol ugyan az ellenzék esélyei tűnnek jobbnak, de egyáltalán nem lefutott a meccs. Mindenesetre azt már lehet tudni, hogy Kocsis Mátét nem indítja a Fidesz egyéniben, őt inkább listáról juttatnák a parlamentbe. Helyette a Budapesti Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Pikó András által leváltott korábbi józsefvárosi polgármester, Sára Botond lesz a kormánypárti jelölt.

Frissítés: Hírünk megjelenése után Jámbor András hivatalosan is bejelentette az indulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik