Belföld koronavírus

A tömeges oltás kiértesítési rendszerének tesztje volt a lefújt kaotikus oltási akció

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Az Országos Kórházi Főigazgatóságról érkezett az a 74 ezer reménybeli oltakozó nevét tartalmazó oltási lista, amely a múlt hétvégén óriási kavarodást okozott az oltási programban és a kormányzati kommunikációban egyaránt – tudta meg a 24.hu. Az AstraZeneca-akció részleteit tartalmazó dokumentumot a főigazgató-helyettes küldte szét a kórházaknak.

A kormány 2020 végén alakította át az egészségi rendszer csúcsszerveit. Megszüntették az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, amely a közel 90 egészségügyi intézmény fenntartója volt, helyébe létrehozták Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), amely viszont több jogkört kapott elődjénél. Orbán Viktor miniszterelnök novemberben nevezte ki OKFŐ vezetőit, ekkor lett főigazgató-helyettes Takács Péter, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megbízott főigazgatója, aki korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai főosztályvezetője is volt.

Koszticsák Szilárd / MTI Orbán Viktor miniszterelnök átadja Takács Péter kinevezési okiratát.

Információink szerint a múlt héten Takács Péter aláírásával minden kórházba elpostázták az oltásra kijelölt 74 ezer ember névsorát és adatait, néhány nappal később pedig ezek törlését is a központból kérték.

Mint ismert, szombatra és vasárnapra 74 ezer 18 és 59 év közötti, alapbetegséggel rendelkező, az oltásra előzetesen regisztrált embert kellett volna berendelni a kórházakban felállított oltópontokra. Az akció indítása előtt egy nappal azonban kiderült, hogy sok olyan ember is megkapta a behívó sms-t, akit már korábban beoltottak. Többeket pedig a lakelyüktől messze, akár száz kilométernél is távolabb eső helyekre hívtak oltásra.

Orbán Viktor a múlt pénteki szokásos rádióinterjújában – meglepő módon – elmondta, hogy rengeteg hiba csúszott az informatikai előkészítésbe.

Az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük, és az adatokat fölül kell vizsgálni

mondta a miniszterelnök. Az oltási akció leállásáról egy újabb sms-ben értesítették is az érintetteket. Szombaton aztán a 24.hu-val azt közölték, az oltóanyag az oltóhelyeken van, és aki a behívottak közül elmegy, meg is kapja a vakcinát. A hétvégére így teljes lett a káosz, a hivatalos lemondás miatt sokan otthonmaradtak, voltak viszont olyanok, akik rajta sem voltak a listán, ám kihasználták a fejetlenséget, és megkapták a vakcinát. A 24.hu is beszámolt arról, hogy az ellentmondó információk nyomán milyen zűrzavaros állapotok alakultak ki egyes kórházak környékén: például milyen sor alakult ki a lefújt oltás oltópontján.

A kormányzat az elmúlt napokban igyekezett gyorsan a szőnyeg alá söpörni a fiaskót, és inkább arról beszélni, milyen kiemelkedően teljesít Magyarország a beszerzett vakcinák mennyiségében. Pedig nem lenne érdektelen, ha részletesen beszélne a kormány a hétvégi oltási akció körüli zűrzavar okairól, mert a 74 ezres AstraZeneca-akcióval egyúttal a tömeges oltás behívó-kiértesítési rendszerét, vagyis ahogyan Orbán fogalmazott, az adatalapú megoldást is tesztelték.

A 24.hu birtokába került kör-email szerint a Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alá tartozó OKFŐ szándéka az volt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 101 kórház, klinika és más fekvőbetegellátó intézmény 301 oltóhelyére rendeljék be lakóhely szerint az oltásra kijelölt embereket, akik előzetesen sms-ben kapják meg, hogy kinek hol és mikor kell megjelenni a védőoltásért.

Ha a rendszer működött volna, akkor a két nap alatt – másodlagos célként – azt kellett volna feltérképezni, hogy milyen a lakosság együttműködő hajlandósága abban az esetben, ha nem a háziorvos értesíti őket az oltás lehetőségéről.

A tömeges oltás lebonyolításáról szóló levélhez két Excel-fájlt csatoltak. Az egyik táblázat, amelyik tényleg a kórházaknak szólt, azt tartalmazta, hogy az egyes intézményeknek hány kiértesítettet kell fogadnia, és ehhez hány oltópontot kell felállítani.

A kórházfőigazgatóságról érkezett levélben ott volt a kiválasztottak nevét és személyes adatait tartalmazó lista is. A fájlban szerepelt a vakcinainfó oldalon a regisztráció alkalmával megadott TAJ-szám, a telefonos és elektronikus elérhetőség, valamint a lakcím. Takács főigazgató-helyettes később eljárt azért, hogy a dokumentumot megsemmisítsék: levelében kérte a kórházakat, hogy töröljék véglegesen és visszavonhatatlanul az adattáblát.

Kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztériumot és az Operatív Törzset: érdeklődtünk, kivizsgálták-e, pontosan milyen adategyeztetési hibák vezettek oda a múlt héten, hogy leállították az oltóprogramot. Választ azonban nem kaptunk. Az Országos Kórházi Főigazgatóság ígért ugyan feleletet, de ez sem érkezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik