Belföld

Orvosszakszervezet elnöke: A Covid-osztályokról mehettek el most nagyon sokan

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A törvény kudarca, hogy ez a szám most 5500-zal növekszik

– mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, Szabad Zoltán azzal kapcsolatban, hogy az országos kórház-főigazgató bejelentése szerint az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését, ami azt jelenti, hogy több mint ötezer dolgozó távozik az egészségügyből az új szerződés miatt.

Kapcsolódó
A következő hónapokban folytatódhat a felmondási hullám az egészségügyben
Az első napon 5500-an nem írták alá szerződésüket, de a szakszervezeti vezető szerint olyanok is távozhatnak az állami ellátásból, akik most még igent mondtak a folytatásra.

A szakszervezet elnöke szerint az új törvény célja az lett volna, hogy az ellátás minősége javuljon, illetve többen dolgozzanak a magyar egészségügyben, így kudarcnak nevezte a történteket.

Mint mondta, felmérésbe kezdtek, hogy kiderüljön, az 5500 távozó hogyan oszlik meg orvosszakmánként, de a szakszervezet elnökének érzése szerint „pontosan a Covid-osztályokról mentek el most nagyon sokan, mert iszonyatos volt a megterhelés”.

Hozzátette:

A második hullámkor, amikor sokkal nagyobb terhelés volt a kórházakon, akkor is elhangzott az, hogy szakdolgozóból van kevés. Az intenzív szakápoló a vérzivataros időkben óriási kincs. Nem tudjuk, hogy az 5500 ember között mennyi ilyen van. Azt lehet tudni, hogy van olyan intenzív osztály, ahol 17 szakápoló feláll. Ez egy borzasztóan magas szám.

Szabad Zoltán ugyanakkor megjegyezte:

az egész veszélyhelyzet körüli militáns kommunikáció kiégéshez és elfáradáshoz vezetett, és konkrétan tudom, hogy nagyon sokan várták a március 1-jét.

A szakszervezet elnöke azzal kapcsolatban, hogy sokan májusig aláírták a szerződésüket, azt mondta, egy olyan helyzetbe szorított bele számos egészségügyi dolgozót a kormány, amiben nem akarnak benne lenni, nem akarnak az egészségügyi szolgálati jogviszonynak az alanyai lenni,

nem akarnak katonák lenni, miközben ezek az emberek mérhetetlenül lelkiismeretesek és odaadóan dolgoznak a betegeikért. Ezt a dilemmát így próbálják valószínűleg megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik