Belföld

Mészáros Lőrinc közelébe került a tiszti kaszinó, amely az első százmillióihoz segítette a Fideszt 1993-ban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A beolvadás előtt álló MKB Bank emblematikus belvárosi székházát egy vadonatúj cégháló segítségével kötötték be a leggazdagabb magyar Andrássy úti cégközpontjába.

Az MKB Bank emblematikus székháza december közepe óta már nem az – egyébként a nagy bankfúzióig jelentős részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló – MKB Bank, hanem egy frissen létrehozott, és a milliárdos cégközpontjába, az Andrássy út 59.-be bejelentett gazdasági társaság, a Status Property Magántőkealap a végső tulajdonosa.

Az egykori Magyar Királyi Tiszti Kaszinó 120 éves épülete, amely a Fidesz feltőkésítésével a rendszerváltás utáni politikatörténet alakulásában máig ható szerepet játszott, közel három évtizede került az MKB Bankhoz. A hatalmas ingatlant az 1993-as megvásárlása után felújították, majd a pénzintézet ingatlanhasznosító cégébe apportálták. Az utóbbi időszakban – több céges átalakulást követően – az MKB Üzemeltetési Kft. volt a tulajdonos.

A Takarékbankkal és a Budapest Bankkal fuzionáló MKB Bank tavaly novemberben adott ki egy szűkszavú közleményt, amelyben azt jelentette be, hogy a bank közvetlen, 100 százalékos tulajdonában álló MKB Üzemeltetési Kft. saját vállalkozást alapított.

A közleményben arról nem esett szó, hogy ebbe a pár napos, Status Palace nevű társaságba egy újabb apporttal azonnal át is pakolták a teljes bankszékházat.

Mohos Márton / 24.hu

A tulajdoni lap szerint a két külön helyrajzi számon nyilvántartott, összesen több mint 5000 négyzetméteres tömböt a földhivatal december 12-én írta át a Status Palace Kft. nevére, maga a cég pedig három nap múlva már az új tulajdonosnál kötött ki. A bank a december 15-i rövid közleményében tette közzé, hogy az MKB Üzemeltetés megvált a Status Palace-tól.

A vevő szintén egy Status nevű cég volt, így Mészáros Andrássy úti irodaházában felállt a Status Palace Kft. – Status Real Estate Kft. – Status Property Magántőkealap tulajdonosi sor, amelynek létrehozásában a cégbirodalom kipróbált emberei működtek közre. A két kft.-t például Gombai Gabriella vezetésével alapították, aki tavaly júniusban az MKB Bank igazgatóságába is bekerült, a nyáron pedig rábízták egy másik, Mészároshoz köthető vagyonkezelő ügyvezetői posztját.

A székházeladással kapcsolatban megkerestük az MKB Bankot, szerettünk volna többet megtudni a tranzakció részleteiről és arról, hogyan függ össze az ingatlan gyors kiszervezése a három bank összeolvadásával. A pénzintézet kommunikációs osztálya levelünkre azt írta, hogy a kért információk az üzleti titok körébe tartoznak, ezért nem áll módjukban válaszolni.

Jóllehet az ingatlan eladási áráról sem adtak információt, a tulajdoni lapokból kiderül, hogy a vásárlásához a Budapest Bank adott kölcsönt a Status Real Estate Kft.-nek.

December elején a székház mindkét, külön helyrajzi számon nyilvántartott részére 4,55 milliárd forintos jelzálogot jegyeztek be.

A bank a Fidesztől és a MDF-től vásárolta meg az épületet még 1993-ban. A volt tiszti kaszinót a két párt egy évvel korábban az Antall-kormány titkos rendelete értelmében közös pártszékházként kapta meg az államtól, ám az épületet gyorsan pénzzé is tették: a 28 éve, 1993 januárjában aláírt szerződés alapján az MDF 833, a Fidesz 697 millió forintot kapott az akkor még állami kézben lévő banktól.

Mohos Márton / 24.hu

A nyilvánosság teljes kizárásával lebonyolított székházeladás sztorija csak hónapokkal később szivárgott ki a sajtóba, akkor viszont akkorát robbant, hogy a választási győzelemmel kacérkodó Fidesz népszerűsége jelentősen visszaesett. A 1994-as választáson csak kevésen múlt, hogy újra be tudtak jutni a parlamentbe, viszont a pénzből stabil, egyben a nyilvánosság számára átláthatatlan gazdasági hátországot építettek ki az ebben az ügyben is kulcsszerpet játszó Simicska Lajos segítségével.

A székházból származó pénzből – az Élet és Irodalom 1999-es tényfeltárása szerint – az egyik Fidesz-közeliként leírt cég a részben Orbán Győző érdekeltségeként ismert Dolomit Kft.-be is bevásárolta magát, hogy aztán a névérték töredékéért el is adja üzletrészét a Dolomit Kft.-nek, amelynek köszönhetően aztán vagyonossá lett a miniszterelnök családja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik