Belföld koronavírus

Nekik nem ajánlja az orosz vakcinát az OGYÉI

OLIVER BUNIC / AFP
OLIVER BUNIC / AFP

A hvg.hu szúrta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján megjelent, orvosoknak szóló alkalmazási előírást a Szputnyik V orosz vakcina használatához, amiben felsorolják, kiknek nem ajánlják az oltóanyagot.

Az ellenjavallatok pont alatt a következőket sorolják fel:

  • a védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;
  • korábban előforduló súlyos allergiás reakció;
    akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.
  • terhesség és szoptatás;
  • 18 évesnél fiatalabb életkor;
  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén;
  • jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség;
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés;
  • szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás;
  • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);
  • rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.
Kapcsolódó
ATV: 19 dollárba kerül két dózis orosz vakcina
Tartották magukat korábban tett vállalásukhoz az oroszok.

A második adag oltással kapcsolatban megjegyzik, annak beadása ellenjavalt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) lépnek fel.

Továbbá annak sem adják be az oltást, ha valakinek 37 Celsius-fok felett van a testhőmérséklete, amit a helyszínen fogják ellenőrizni.

A dokumentum szerint a Szputnyik V mellékhatásai a dokumentum szerint ugyanolyanok, mint a többi koronavírus-oltóanyagé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, mint a hidegrázás, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, illetve az injekció beadásának helyén duzzanat is kialakulhat.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik