Nagyvilág koronavírus

Svédországban korlátozzák a távolsági közlekedési eszközök utasainak számát

Az intézkedés várhatóan májusig hatályban marad.

Svédország korlátozza az utasok számát a távolsági autóbusz-, illetve vasúti járatokon a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében – számolt be az MTI.

Lena Hallengren szociális miniszter stockholmi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a 150 kilométert meghaladó távolsági járatokon legfeljebb a férőhelyek felét foglalhatják el utasok. Az intézkedés vasárnaptól lép életbe és várhatóan májusig hatályban is marad.

Hallengren hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedési eszközök kockázatot jelentenek járványügyi szempontból, noha rendkívül fontos társadalmi funkciót látnak el. Mint mondta, a fertőzöttek száma az országban apad, ennek ellenére a helyzet továbbra is bizonytalan a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációi miatt.

Fennáll egy harmadik hullám valós veszélye, amitől a helyzet gyorsan rosszabbra fordulhat,

tette hozzá.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal és lakossági felhívásokkal különutas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

A svéd egészségügyi tárca keddi közlése szerint a péntektől terjedő időszakban 8112 új fertőzöttet regisztráltak összehasonlítva a múlt hét azonos időszakával, amikor is 9649 volt az esetszám. A mintegy 10 milliós Svédországban 596 174 az igazolt fertőzőttek száma, akik közül 12 188-an hunytak el a kórban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik