Belföld

Elküldenek egy járványügyben érdekelt miniszteri biztost

MTVA / Róka László
MTVA / Róka László

A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 22.  § (1)  bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki: 1. § Hatályát veszti a miniszteri biztos kinevezéséről szóló 62/2019. (IX. 12.) HM utasítás

– csütörtök este mindössze ennyi jelent meg a Magyar Közlönyben arról, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter meneszti egyik biztosát pénteki hatállyal. A nevet nem közölték.

A napi.hu kikövetkeztette, hogy Balogh András József ezredesről van szó, akit két éve 2021. augusztus 1-jéig neveztek ki a  honvédelmi igazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá.

Balogh feladatai közé tartozott,

  • hogy a különleges jogrendben bevezethető intézkedéseket felügyelje,
  • koordinálja a honvédelmi ágazatot érintő állami légügyi jogszabályok előkészítési feladatait,
  • koordinálja a honvédelmi ágazat közegészségügyi és járványügyi feladatait, valamint javaslatot tehetett a katonai hatósági feladatrendszer egyes elemeinek megújítására.

A gazdasági portál szerint a „legérdekesebb ezek közül, hogy jelenleg a honvédelmi szereplők, a tárcához tartozó intézmények a járványügyi feladatok ellátásában vesznek részt – segítik a kórházak munkáját, járőröznek, kijelölt cégeknél teljesíthetnek szolgálatot –, tehát mindenképpen meglepő Balogh András József menesztése mintegy fél évvel az amúgy is lejáró kinevezési ideje előtt” a koronavírus-járvány közepette.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően a Honvédelmi Minisztérium a következő tájékoztatást juttatta el lapunknak:  „Dr. Balogh András József ezredest 2019. augusztusában nevezte ki miniszteri biztossá Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A részére meghatározott jogszabályok előkészítését minden területre kiterjedően a meghatározott határidő előtt a miniszteri biztos elvégezte, így mandátuma megszűnt. Azonban újabb feladat vár az ezredesre, mivel a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség 2019. január 1-jei dezintegrációját követően az idei évben a Magyar Honvédség Parancsnoksága Székesfehérvárra települ. Ennek tükrében szükségessé vált a honvédelmi tárca szervezeti átalakítása, melynek keretében Dr. Balogh András József ezredes 2021. január 15-től a honvédelmi miniszter kabinetfőnökeként látja el feladatait.”

Kiemelt kép: MTVA / Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik