Belföld

Nem okozott környezetszennyezést az olajos, büdös massza – állítja a hulladéklerakó üzemeltetője

Fekete massza jelent meg kétszer is a hatvani 20 méter magas falú tároló környékén. Az üzemeltető azt állítja, minden szakhatósági vizsgálat lezárult, szennyezést nem állapítottak meg. A rendőrség azonban büntetőügyben nyomoz.

Gyanúsítottként hallgatták ki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon a hatvani REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. korábbi vezetőjét egy tavaly nyári „káresemény” ügyében.

A rendőrség a napokban kiadott határozatában azt írta, megállapították: 2020 júniusában súlyos környezetkárosítást okozott, hogy a cég által üzemeltetett hulladéklerakó közelében lévő területet fekete, olajos massza öntötte el. A határozat szerint egyértelmű, hogy az anyag a cég hatalmas, több mint 20 méter magas gátfallal körülvett tárolómedencéjéből származott. A rendőrök helyszíni vizsgálata során ugyanis kiderült, hogy a lerakó töltése öt helyen is szivárgott.

A rendőrség által idézett szakértői vizsgálat szerint a felszín alatti vizekben határértéket meghaladó mennyiségű klorid, szulfát, bór, nikkel és TPH jelenlétét mutatták ki, és megállapították azt is, hogy a massza kiterjedt területen károsította a földet és az élővilágot.

A rendőrség újranyitott egy hasonló szennyezésről szóló 2018-as ügyet is. 2018-ban egyébként szintén fekete, olajos és büdös massza terjengett a tároló közvetlen szomszédságában. A korábbi nyomozás során viszont nem tudták egyértelműen megállítani a cég felelősségét, ezért az eljárást néhány hónappal az újabb masszakiömlés előtt felfüggesztették.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egyesítette az ügyeket. Bekerült ebbe a mostani nyomozásban a cég feljelentése alapján indított vizsgálat is. A REG Kft. ugyanis azt állította, hogy a massza 2018-ban nem a tárolóból került ki a területre, hanem valaki odaszállíthatta.

A rendőrség környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

A 24.hu megkeresésére a REG Kft.-nél elismerték ugyan, hogy kihallgatták a cég volt ügyvezetőjét, de közölték azt is, hogy a gyanúsítás ellen panasszal éltek.

Minden hatóság, a Kormányhivatal és a Katasztrófavédelmi Hatóság, amely az ügyet vizsgálta, már a gyanúsítás előtt határozatban és véglegesen megállapította, hogy nem történt jogsértés, szennyezés nem valószínűsíthető, kármentesítésre és további intézkedésre sincs szükség. Az ezekre ügyekre szakosodott hatóságok döntése után a gyanúsítás nem csak alaptalannak tűnik, hanem a REG Kft. számára nehezen is érthető. A rendőrségi iratokban ezek a lezáró határozatok nem jelentek meg, ezért ezeket az iratokat mi magunk is benyújtottuk a rendőrségre. A történtek tisztázása érdekében továbbra is együttműködünk a rendőrséggel

– közölte a cég kikötve, hogy az elküldött válaszukat csak szó szerint idézhetjük.

A Hatvani Hírlap szerint a cég az első, nagyobb sajtóvisszhangot kiváltó szennyezési ügye után nevet váltott, Hunvironról keresztelték át REG Kft.-re. A névváltást követően a cég az eljárás lefolytatására kijelölt Nógrád Megyei Kormányhivataltól új, 10 évre szóló egységes környezethasználati engedélyt kapott. Az Egri Járási Hivatal 2017-ben a cég működésének felülvizsgálatát tartotta volna szükségesnek, mert indoklásuk szerint a Hunviron Kft. több esetben az engedélyeiben leírtaktól eltérően hulladékgazdálkodási, valamint levegőtisztaság-védelmi szempontból nem kellő körültekintéssel végezte a tevékenységét. Ezt a felülvizsgálati eljárást a Nógrád Megyei Kormányhivatal most, a határozattal egy időben – az indoklás szerint – az okafogyottsága miatt megszüntette.

A Hunvironról korábban megírtuk, hogy a Mol, a MÁV és még vagy 30 cég szállított a hatvani telepére a megtalált anyaghoz hasonló olajos melléktermékeket. A cég honlapján található lista szerint a lerakónak egy sor olyan, veszélyesnek minősülő hulladék befogadására van engedélye, mint például olajos fúróiszapra vagy tartályok alján összegyűlt iszapszennyeződésre. A 900 milliós éves forgalmat bonyolító hulladékos vállalkozás tulajdonosai között több magánszemély mellett 2014-ben megjelent a fővárosi iszap elhelyezésének nagy részét végző EWC-H Kft. is.

Megkerestünk a céggel és a szennyezési ügyekkel foglalkozó nógrádi és hevesi kormányhivatalokat, hogy valóban megszűnt-e minden hatósági eljárás, de választ egyelőre nem kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik