Belföld

Szél Bernadett kiosztotta a rendőrséget

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd
Egyre több a családon belüli erőszak, a szexuális bűncselekmény és az emberölés, de a rendőrség csak a javulást mutató adatokat teszi ki az ablakba a képviselő szerint.

2020-ban 65 százalékkal, azaz közel kétharmadnyival több kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, mint 2019-ben. Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t. 36 százalékkal nőtt a szexuális erőszak regisztrált eseteinek a száma is: 2019-ben 240, 2020-ban 327 ilyen esetet jelentettek. A szexuális kényszerítés adatai szerint 2019-ben 56, 2020-ban 95 ilyen eset történt, ami 70 százalékos növekedést jelent. 44 százalékkal nőtt az emberölések száma is: míg 2019-ben 141 gyilkosság történt, 2020-ban 203, azt viszont már nem látni az adatokból, hány esetben volt hozzátartozó, volt vagy jelenlegi partner az áldozat.

A fenti adatokat Szél Bernadett független országgyűlési képviselő gyűjtötte össze a Belügyminisztérium honlapján, miután – mint írja –az Országos Rendőr-főkapitányság nem volt hajlandó kiadni a járvány idején regisztrált, családon belüli erőszakos esetek számát.

„November 27-i adatkérésem megválaszolására 90 napot (!) kért az ORFK, mivel szerintük a válaszadás akadályozza a közfeladataik ellátását. Ehhez képest arra volt idejük, hogy készítsenek egy bűnügyi térképet, amin a novemberi korlátozások bűnözésre gyakorolt hatása látható. A megadott bűnözési kategóriákban visszaesést láthatunk: csökkent a garázdaságok, rendbontások, gépkocsilopások, rablások, közterületen elkövetett bűncselekmények száma,

azt viszont már nem tartotta fontosnak megmutatni a rendőrség, hogy mi a helyzet a korlátozások falakon belüli hatásával: a családon belüli erőszak, a szexuális erőszak és az emberölések adatait nem mutatja a térkép

– hívta fel a figyelmet Szél Bernadett.

A képviselő szerint a rendőrségnek nemcsak a javulást mutató adatokat kellene kitennie az ablakba, de az otthonok falain belül történő, romló tendenciát mutató családon belüli erőszak számait is. „A kormánynak pedig az Isztambuli Egyezmény járvány idején való parlamenti elutasítása helyett hatékony intézkedésekkel kellene segítenie az otthonaikban bajba került embereket” – írja közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik