Belföld

Felfüggesztettet kapott a halálos újpesti rendőrautó-balesetet okozó törzsőrmester

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a rendőrt, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádoltak a három évvel ezelőtt történt újpesti rendőrautó-baleset miatt. A balesetben egy 21 éves fiatal őrmester, Mátyás Balázs Tamás olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A vád szerint K. István nem sokkal éjfél előtt megkülönböztető fény- és hangjelzést egyidejűleg használó Opel Astra típusú rendőrautóval közlekedett Újpesten. A rendőr egy kereszteződéshez érve egyenesen akart továbbhaladni, és annak ellenére, hogy a lámpa több, mint tíz másodperce tilosat jelzett, a mintegy 70 kilométeres óránkénti sebességről némileg lassítva behajtott a kereszteződésbe.

Ott a vádlottnak jobbról több mint 90 kilométeres óránkénti sebességgel nekiütközött egy Skoda Octavia típusú rendőrautó, amely ugyancsak megkülönböztető fényjelzést használt. Neki azonban a lámpa zöldet mutatott.

A balesetben érintett két szolgálati kocsi a BRFK Tevékenység-irányítási Központ utasítása alapján ugyanarra a helyszínre tartott, mert az ott intézkedő rendőrök segítséget kértek  A baleset következtében egy az Opel Astrában utazó huszonegy éves őrmester meghalt, a vétlen autót vezető rendőr könnyebben sérült, míg utasa és a vétkes sofőr nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szerint a baleset azért következett be, mert a megkülönböztető jelzéseket használó vádlott úgy haladt be a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról, veszélyeztet-e más járművet, illetve, a másik, elsőbbségi helyzetben érkező jármű vezetője lehetővé teszi-e számára az akadálytalan továbbhaladást. Az ügyészség másfél év felfüggesztettet kért a járőrre.

A járőrtársát elvesztő férfi már az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság csak a büntetéskiszabás körében folytatott le bizonyítást, majd ítéletet hozott. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerését, megbánását, különös figyelemmel arra, hogy bocsánatot kért az áldozat hozzátartozóitól, ők pedig azt elfogadták.

A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa első fokon másfél év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre, valamint 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a rendőr törzsőrmestert halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a védő enyhítésért fellebbezett, a rendőr pedig három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik