Marjai János / 24.hu
Belföld

Hajnalban visszatért a Maldív-szigetekről a NER udvari repülője

Másfél hét után hétfőn hajnalban visszatért a Maldív-szigetekről a NER kedvenc magánrepülője.

Az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es karácsony után, december 26-án szállt fel Ferihegyről, majd az Indiai-óceán fölött több mint 10 ezer méteres magasságban eltűnt a légi forgalmat nyomon követő nyilvános oldalakról.

Repülős forrásaink szerint a magángép a Maldív-szigetek legdélibb tagján, a Gan-sziget egykori brit katonai légibázisa helyén kialakított nemzetközi reptéren landolt, vasárnap éjjel pedig ugyanonnan indult haza. Az Indai-óceán körzetében nincsenek olyan adatszolgáltatók, amelyek foghatták volna a magángép jelzéseit, ezért a visszaút is hasonlóan zajlott: a gép csak jóval a felszállás után, az Arab-félsziget partjainál tűnt fel ismét a radaroldalakon.

A magánrepülőről az utóbbi években többször írt a sajtó, így a 24.hu is, miután Orbán Viktor miniszterelnök is használta a székesfehérvári futballcsapat meccsére utazva, azt állítva, hogy barátja, a klubtulajdonos Garancsi István milliárdos vendége volt.

Szintén ez a gép volt az, amelyik augusztus végén – néhány nappal a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt lezárások bejelentése előtt – napi több fordulót lebonyolítva röpködött az Adria és a Földközi-tenger tengerparti városai, valamint Budapest között, de az ősszel is sokat volt úton, annak ellenére, hogy a külügyminisztérium szeptember óta nem ajánlja a külföldre utazást, megjárta Zürichet, Nizzát, Rijekát, Velencét és Berlint is.

A 17 milliárd forint értékűre saccolt gépet a hírek szerint a legtöbbször Mészáros Lőrinc és családja, valamint üzleti köre veszi igénybe:

Kapcsolódó
Mészáros Lőrinccel a fedélzetén leszállt Budapesten a 17 milliárdos magángép
Az oligarcha sofőrje középső ujját mutatta fotósunknak. A másik Londonból érkező magángép, amely Csányi Sándor cégéé, óvatosabb volt.

Hogy most ki volt a fedélzeten, azt nem tudni, de az bizonyos, hogy Mészárosék a Bombardier fedélzetén 2019 februárjában egyszer már elutaztak a Maldív-szigetekre. Az Átlátszó akkor képeket is közölt arról, ahogy a tíznapos nyaralás után Mészáros Lőrinc (azóta már csak egykori) felesége, lányai és mások társaságában leszállt a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A jelenlegi járványügyi szabályok szerint a koronavírustól kevéssé sújtott turistaparadicsomba komolyabb adminisztratív akadályok nélkül lehet beutazni, amennyiben a látogató friss negatív koronavírustesztet tud felmutatni. A hazaérkezés után azonban az utazóknak tíz napra karanténba kell menniük.

 

Kiemelt képünk korábbi felvétel a magánrepülőről.

Ajánlott videó