Belföld

Kiderült, miért törölték az utolsó pillanatban a Mátyás-templom melletti hotel eladását

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A nagyobb árbevételt eredményező nyilvános árverés helyett versenyeztetés nélkül adja el az állam a Budai Vár központjában található egykori Burg Hotel épületét.

A kedden éjjel megjelent kormányhatározat szerint az ötszintes szállodaépületet a hozzátartozó ingóságokkal együtt a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) vásárolhatja meg. A döntést azzal indokolták, hogy a PADME a tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése, valamint a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében kaphatja meg a Mátyás-templommal átellenben álló műemlék hotelt.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat pontos vételárat nem szabott meg, a fizetendő összeget független szakértőnek kell majd meghatároznia.

A Szentháromság tér 7. szám alatti egykori Burg Hotel a nyáron került rá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. eladó ingatlanainak listájára. Az MNV eredetileg árverésen értékesítette volna az épületet, amit akkor 1,6 milliárd forintra taksálta a vagyonkezelő. A hirdetményben azt írták, hogy a műemlék besorolású, összesen 1500 négyzetméteres ingatlan 1975-ben épült, 2019-ig üzemeltették hotelként 26 vendégszobával és két utcai bejáratos üzlethelyiséggel.

Az árverést az eredeti tervek szerint augusztus elején tartották volna. A használaton kívüli hotelt végül az egykori egészségügyi minisztérium V. kerület Arany János utcai kiürített épületével együtt csomagban 5,5 milliárd forintos kikiáltási áron hirdették meg. Az MNV azonban az árverés előtti napon este, jóval hivatali időn túl, magyarázat nélkül törölte a tételt az árverési rendszerből. A Népszava cikke szerint a hirtelen törlés kellemetlen meglepetést okozott több érdeklődőnek is, akik a gyorsan lezavart licitkiírás ellenére is letették a részvételhez szükséges 1,3 milliárdos beugrót. A lap szerint legalább hat társaság jelezte az MNV-nek részvételi szándékát, így biztosra vehető, hogy az árverésen az induló összegnél jóval magasabb áron értékesíthették volna a két épületet.

A 24.hu megkeresésére az alapítvány azt közölte, hogy az értékesítésről és annak módjáról – így a nyílt licit elmaradásáról is – a kormány hozta meg a döntést. Arra a kérdésre, hogy nekik mekkora összeget kell majd fizetni az ingatlanért, azt írták: „Az adásvételi szerződés megkötéséről a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell gondoskodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a szakértői értékbecslés rendelkezésre állását követő 60 napon belül.”

Az MNB és az alapítványai az újabb ingatlanvásárlással meghatározó tulajdonosok lesznek a Szentháromság téren. Az utca másik oldalán áll a jegybank Bölcsvár nevű intézménye, amely oktatási és vendéglátási célokra alakítottak ki. Az MNB a 2014-ben megvásárolt épületre mintegy 10 milliárd forintot költhetett az elmúlt évek során.

A PADME tulajdona a Várban az Úri utca 72. alatt található épületegyüttes is. A sokmilliárdos felújítási munkák befejeztével átadásközeli állapotba került épületről itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik