Belföld

Magyarországon is érezhető volt a horvátországi földrengés

A Zágráb közeli epicentrumú 6,4-es földrengést lehetett érezni. Horvátországban házak is összeomlottak az erős földrengés miatt. Budapesten mozogtak a csillárok, kilengett a karácsonyfa. Az ország déli, nyugati megyéiben is rengett a föld.

Kedden kora délután kisebb földrengés volt tapasztalható Magyarországon, amit a dél körüli horvátországi rengés okozott. A rengést több budapesti kerületben is lehetett érezni: Józsefvárosban mozogtak a csillárok, Erzsébetvárosban megremegett a poharakban a víz, Ferencvárosban 6-8 centit kilengett a karácsonyfa teteje a beszámolók szerint. Az enyhe rengés 15-20 másodpercig tartott.

Olvasóink jelezték az ország déli, nyugati megyéiből, hogy ott is rengett a föld. Balatonszemesről, Szombathelyről, Kaposvárról, Pécsről, Bajáról, Székesfehérvárról, Dunaújvárosból, Zalaszentlászlóról és Keszthelyről is kaptunk ilyen üzenetet.

Az Earthquake Network applikáción jól lehet látni, hogy a Zágrábhoz közeli epicentrum körül merre lehetett még biztosan érezni a rengést.

Earthquake Network

Mozgott alattam a gurulós szék, kilendültek a lámpák, az ablakdíszek. Recsegést nem hallottunk, tehát a ház valószínűleg bírta

– írta András Bajáról.

Az Időképen Pécsről közöltek egy videót, amin elég intenzíven mozog egy karácsonyfa. Szintén itt írták, hogy a baranyai megyeszékhelyen egy áruházból mindenkit kiküldtek, mert berengett.

Kozármislenyben elég erős volt a földrengés, nagyjából 5-ös erősségű lehetett, mert rezegtek az ablakok, a székek, de még a kanapét is dobálta. Kimentünk az udvarra és telefonon beszéltünk az idősebb családtagokkal. Nagyobb volt az ijedtség, mint a valós baj

– írta Gergő, a helyi újság szerkesztője.

Az is árulkodó, ha megnézzük a Google Trends-ben a kereséseket. Az ország keleti és északi részén ezek szerint már nem lehetett semmit érezni a rengésből.

 

Horvátországban 6,4-es magnitúdójú földrengést mértek 12 óra után. Horvát lapok szerint a magyar határtól körülbelül 100 kilométerre fekvő Petrinjában – az epicentrumhoz legközelebbi településen – házak is összeomlottak. A közeli Zágrábban szintén okozott károkat a földrengés: az áram és a telefonszolgáltatás is elment több helyen.

Petrinjában egy halottról is tudnak már: egy gyerek vesztette életét. A településre katonákat rendeltek ki, hogy segítsenek a romeltakarításban és az emberek keresésében.

A magyar katasztrófavédelem közlése szerint a rengés Baranya megyében ezidáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

Az első 6,4 magnitúdójú volt 12:23-kor, ezt követte négy perccel később egy 5,2-es, majd hat perc múlva egy 4,2-es

tudtuk meg Tóth László szeizmológustól.

A 6,4-es rengés ezen a környéken óriásinak számít, a szakember szerint kevés az esélye, hogy ezt még erősebb rengés kövesse, de kisebb utórengésekből még rengeteg várható. Igaz, a tegnapi után is azt gondolták, annál erősebb rengések nem várhatók. Hétfőn ugyanis egy valamivel gyengébb, 5,4-es rengés volt a déli szomszédunknál, amit szintén lehetett érezni helyenként Magyarországon.

Zágrábban a márciusi földrengések óta folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik