Belföld

A kormány megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést és új adók kivetését

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat és új adót vezessenek be – derül ki a tegnap este megjelent Magyar Közlönyből, a rendeletet a Portfolio szúrta ki.

A rendelet szerint a helyi önkormányzat; a helyi önkormányzat által fenntartott szervezetek; a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság és az által alapított társaság; valamint a képviselő-testület feladatkörébe tartozó közszolgáltatás ellátására szerződéssel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak a rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke.

A rendelet kitér arra is, hogy

  • a fent felsorolt szervezetek e rendelet hatálybalépésének napjától már megállapított új díjat nem vezethetnek be,
  • 2021.december 31-ig új díjat nem állapíthat meg, meglévő díjat új kötelezetti körre nem terjeszthet ki.

Nem kell alkalmazni a díjemelésre vonatkozó kikötést abban az esetben, ha a felek az e rendelet hatálybalépése előtt – legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre – megkötött szerződésükben számszerűsíthető módon meghatározták a díjemelés mértékét 2021-re vonatkozóan.

Nem kell alkalmazni a díjemelésre vonatkozó korlátozást abban az esetben sem, ha a díjemelés mértékét a díjfizetési kötelezettséget előíró jogszabály 2020. október 31. napjáig számszerűsíthető módon meghatározta.

Kapcsolódó
Karácsony: Az eddigi válságkezelés leginkább a kiváltságos keveseket támogatta
A főpolgármester szerint a városok kifosztása nem kormányzás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik