Belföld

320 millió forintnyi adót csalt el egy somogyi bűnszervezet

Vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, akik egy adóelkerülésre létrehozott céghálózattal 320 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak 2017-2018-ban.

A Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a céghálózat szójatermékeket importált Magyarországra. A szlovéniai Koper kikötőjébe érkező terményeket a bűnszervezet élén álló egyik vádlott által irányított német cég névlegesen a stróman vádlottak vezetése alatt álló három magyar cégnek adta el, amelyek működését valójában a bűnszervezetben vezető szerepet játszó másik két vádlott irányította.

Az érintettek a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevében tették meg a szójatermékekkel összefüggő importbejelentéseket, holott a terményt valójában két – az adóelkerülés hasznát realizáló – magyar cég közvetítésével értékesítették a belföldi felvásárlóknak. Ezzel azt a látszatot keltették, hogy már adózott, belföldről származó terményt forgalmaznak, s nem tettek eleget az importáruval kapcsolatos áfafizetési kötelezettségnek.

A bűnszervezet irányítói a személyes találkozók mellett leplezett kommunikációra alkalmas mobiltelefonos alkalmazásokkal, titkos e-mail címek közötti levelezéssel tartották a kapcsolatot a számlázási láncolatban részes, hasznot húzó cégeket vezető másik két vádlottal, és a hatóságok megtévesztésére nehezen értelmezhető rövidítéseket használtak.

Az ügyészség az ügyben kilenc ember ellen emelt vádat üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Öt, az elkövetésben nagyobb szerepet vállaló vádlottra 6-10 év, a többiekre 2-5 év szabadságvesztés kiszabását kérték a bíróságtól arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik bűnösségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik