Belföld

Varga Judit megint elégedetlen volt a BBC riporterével

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Varga Judit pénteken interjút adott a BBC-nek az uniós költségvetés és mentőcsomag, valamint a jogállamisági mechanizmus kapcsán kötött megállapodásról.

Az igazságügyi miniszter nem volt elégedett a beszélgetés felkonferálásával, mint szombaton a Facebookon írta,

kérem senki ne lepődjön meg, hogy az 5 és fél perces interjúból másfél percet egy ténybeli tévedésektől és vádaktól hemzsegő felvezető tett ki.

Hogy pontosan mire gondolt, azt nem részletezte, miként az interjúban sem emelt kifogást az elhangzottak ellen.

Íme a felvezetés és maga az interjú magyar felirattal:

Varga Judit három héttel ezelőtt egy sokkal hosszabb interjút is adott a brit közszolgálati csatornának, amit akkor így jellemzett: „volt itt minden mint a búcsúban: kérdések helyett unalomig ismert vádaskodás, elfogulatlanság BBC módra, tények helyett liberális lózungok, bűnbakgyártás, zsarolás és néhány megmosolyogtató dezinformáció.”

A mostani beszélgetés során a miniszter újra elmondta, hogy nem szabad megkerülni az EU alapszerződéseit, illetve a költségvetésen keresztül bármiféle politikai zsarolást alkalmazni egyes tagállamok ellen annak érdekében, hogy azok megváltoztassák álláspontjukat bizonyos fontos kérdésekben. Elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a magyar kormány elfogadja az Európai Unió pénzét, a demokratikus normáit azonban nem. Szerinte az EU-nak már most is számos eszköze van a pénzügyi érdekei megvédésére, így nem lett volna hozzáadott értéke egy, a tervezetthez hasonlóan rendkívül tágan meghatározott, nem megfelelően definiált jogállamisági mechanizmusnak, a kormány ezért garanciákat akart a tisztességes eljárás, a jogbiztonság biztosítására, amelyeket meg is kapott. Úgy véli, mindenekelőtt a józan ész győzelme a csütörtöki megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik