Belföld

Alapjaiban írhatja át a kormány a jogállási törvényt

A MedicalOnline birtokába jutott a jogállási törvény végrehajtási rendelet-tervezete, ami alapjaiban írja át az orvosok jogállásáról szóló törvényt, mely ellen a Magyar Orvosi Kamara korábban hevesen tiltakozott – szúrta ki a hvg.hu.

A kamara korábbi felméréséből kiderült: az orvosok többsége szerint jelen formájában elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény; a közellátásban dolgozók több mint kétharmada nem fogja aláírni az új jogviszonyt.

Félrement béremelés: pályaelhagyásra készül az egészségügyi szakdolgozók negyede
Felgyülemlett feszültség az egészségügyi szakdolgozók körében, az új egészségügyi törvény ugyanis hatalmasra növeli az ápolók és az orvosok közötti bérkülönbséget. Egy 30 ezres körben elvégzett felmérés szerint a szakdolgozók fele a törvény miatt kihátrálna az állami egészségügyből, ijesztően sokan teljesen elhagynák a pályát.

Noha a rendelet egyelőre nem nyilvános, a MedicalOnline által ismertetett tervezet szerint az alábbi változtatások történtek:

  • Saját illetményén felül a helyettesített kolléga illetményének 50 százaléka is megilleti az orvost, ha átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, kirendelés esetén pedig a kirendelés minden munkaórája után az illetmény egy órára eső összegének 50 százalékkal megemelt összegét kell kifizetni.
  • Nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, legalábbis 2023. január 1-jéig, és 2022. december 31-éig nem szűnnek meg a közreműködői szerződések – legalábbis azok, amelyek idén december végéig megköttettek.
  • A kirendelés időtartamát száz napban maximálták, illetve meghatározták, hogy a várandós és nagycsaládos orvosokat nem lehet elvezényelni a munkahelyükről, valamint azokat sem, akik egyedül nevelik gyermeküket, vagy tartós gondozásra szorul hozzátartozójuk.

A rendelettervezetben arról is szó esik, hogy „egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése a munkáltató közvetlen döntése alapján vagy meghívásos eljárás útján történhet”, illetve a szövegben felsejlik egy háttérintézményi struktúra képe is, ami szerint az egészségügyi és egészségügyben dolgozók munkáltatójává az országos kórház-főigazgató válik. A dokumentum szerint létrehozzák az Országos Kórházi Főigazgatóságot.

A Népszava korábban arról írt, hogy kedd délután háromra hívták a Belügyminisztériumba a politikai pártok képviselőit a tervezetről egyeztetni, az orvosi kamara azonban nem kapott meghívást az egyeztetésre.

Kiemelt kép: Orbán Viktor  fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik