Belföld

Félholtra verték a brigádvezetőt a munkások, mert nem fizette a kávéjukat

Elítélte a Budapest Környéki Törvényszék annak a brigádnak a tagjait, aki összeverték a főnöküket, mert nem hívta meg őket kávéra.

A négy elkövető rokoni kapcsolatban áll egymással és a brigádvezető közvetlen irányítása alatt dolgoztak különböző építkezéseken.Augusztus elején a brigádvezető és a négy munkás kocsival haladt a kijelölt építkezés felé. Útközben megálltak, hogy a főnök igyon egy kávét.

Ekkor az egyik munkás felvetette, hogy a főnökük hívja meg őket. Ezt a férfi visszautasította, mondván, hogy indulás előtt mindegyik beosztottjának adott pénzt élelmiszerre. Ezen a munkások felháborodtak, a legfiatalabb férfi pedig bosszúból felhívta a brigádvezető főnökét azzal, hogy a felettese munkaidőben kocsmába ment.

Miután a kijelölt építkezésre értek a fiatalkorú kiabálni kezdett a felettesével. Amikor a brigádvezető felszólította, hogy hagyja abba, a fiatalkorú elé állt és közölte, hogy ő nem kezd el dolgozni. Ekkor a brigádvezető kezét maga elé tartva eltolta a fiatalt, felszólította, hogy menjen távolabb, hadd folytassa a munkakezdéshez a szerszámok kipakolását.

Társuk félretolását követően a többi munkás a brigádvezetőre támadt, perceken keresztül bántalmazták, majd a magatehetetlen férfit egyedül hagyva, gépkocsival távoztak a helyszínről.

A brigádvezető nyolc napon túli sérüléseket szenvedett, közvetlen életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége az általános orvosszakértői tapasztalatok szerint is fennállt. A súlyosabb sérülések elmaradása csak a szerencsének volt köszönhető.

A bíróság társtettesként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek a munkásokat. A legidősebb férfit 2 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte, valamint elrendelte a Monori Járásbíróság korábbi ítéletét – 1 év fogházbüntetés – végrehajtani.

Idősebb testvére vonatkozásában a bíróság hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság korábbi ítéletének próbára bocsátást kimondó részét és halmazati büntetésül 1 év és hat hónap börtönre ítélte a férfit. A legfiatalabb fivér 1 év és 2 hónap börtönt kapott, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették.Fiatalkorú unokatestvérüket 1 év szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették.

Az ügyész három munkanapot tartott fenn a nyilatkozata megtételére. A legidősebb férfi, illetve legfiatalabb testvére és védőik enyhítésért fellebbeztek, míg a másik két elkövető és védőik tudomásul vették a döntést.

 

Kiemelt kép: Illusztráció (James Osmond / Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik