Belföld koronavírus

Karácsony: a Népegészségügyi Központot is belerángatták a főváros elleni harcba

Végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a Fővárosi Önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba.

– írt Karácsony Gergely főpolgármester arra reagálva, hogy vasárnap délelőtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ „óriási tévedésnek és szakmailag teljesen megalapozatlannak” minősítette a főváros döntését, hogy antigén tesztekkel szűrjék a dolgozókat.

A NNK szerint az antigén tesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem. Annak ellenére, hogy októberben az Országos Mentőszolgálat is bejelentette, hogy antigén gyorsteszteket használnak az új koronavírus kimutatására, az NNK azzal állt elő, hogy ez a fajta gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd azoknál, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus.

Karácsony a Facebook-oldalán azzal érvelt: közismert, hogy az antigén-alapú tesztek nagyjából 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték.

A főpolgármester szerint a koronavírus-tesztelés állami feladat, de „sajnos az állam botrányosan kevés tesztet végez. A Fővárosi Önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer úgynevezett PCR tesztet vásárolt az állam helyett”.

A Fővárosi Önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeink kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végezik.

A jövőben antigén teszteket is beszerzünk, hogy segítsük a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését. A kormány helyett tesszük mindezt. Sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz.

– közölte Karácsony Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik