Belföld koronavírus

Az NNK szerint az antigén teszt nem alkalmas szűrésre, közben a mentők is azt használják

Óriási tévedésnek és szakmailag teljesen megalapozatlannak tartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fővárosnak azt a döntését, hogy antigén tesztekkel szűrjék a dolgozókat – közölték vasárnap. Emlékeztettek, hogy korábban a Fővárosi Önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Az NNK szerint azonban az antigén tesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd. Tehát az adott személy megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét – olvasható a közleményben.

Az antigén teszt használata, írta az NNK, a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban.

Az antigén teszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem összehasonlítható egymással, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatók részére,

közölte a központ.

Az NNK állásfoglalása különösen érdekes annak fényében, hogy október végén az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt a köztévében, hogy a mentők is antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására.

Csató Gábor elmondta, ha az általuk használt gyorsteszt pozitív eredményt hoz, akkor a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni, viszont negatív értéknél azzal is megerősítik az eredményt és hozzátette, hogy az antigéntesztek 97 százalékos hatékonysággal működnek.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik