Belföld koronavírus

Szijjártó: Az orosz vakcina licencének megvásárlásáról is vannak tárgyalások

Élőben jelentkezett be Facebookon Szijjártó Péter külügyminiszter a házi karanténja ötödik napján is, amit azért tölt, mert megfertőződött a koronavírussal.

A tünetek elég vegyes képet mutatnak. Vannak tünetek, amelyek erősödnek, a fejfájás, a végtagfájdalom, vagy az izomfájdalom, ez nem kellemes. Vannak, amelyek gyengülnek, és javulnak, mint a nátha jellegű, vagy a köhögés

– számolt be állapotáról a miniszter.

Szijjártó azt mondta, nem ez a lényeg, hanem hogy újabb tárgyalásokat folytatott „keleti irányú” vakcina beszerzéséről. Az orosz vakcináról elmondta, hogy hat hónapig kell tesztelni az oltóanyagot, de három hónap után egy ideiglenes jelentés készíthető, erre a jövő héten kerül sor.

„Ez nekünk jó hír”, mondta a külügyminiszter, mert így szerinte tartható az a megállapodás, hogy decemberben kisebb mennyiségben, januártól pedig nagyobb mennyiségben importálhatunk Oroszországból oltóanyagot.

Tárgyalunk a licenc megvásárlásának lehetőségéről is

– árulta el a miniszter, ha ez sikerül, akár Magyarországon is gyárthatják majd a vakcinát.

Egy magyar vállalat már alá is írt az oroszokkal egy titoktartási szerződést, ennek fejében megkapták a gyártásról szóló prezentációkat. A külügyminiszter azt nem mondta el, hogy melyik cégről van szó.

Kínában három gyártóval áll kapcsolatban a magyar kormány, közülük egy állami vállalt, amellyel már aláírtak egy megállapodást, jelezvén a vásárlási szándékot. Szijjártó azt mondta, hogy a kínaiakkal gyorsan megállapodtak, ezért Európában az elsők között juthat Magyarország innen vakcinához.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik