Belföld koronavírus

Zacher Gábor több őszinteséget, nagyobb szigort várna

Szerinte nagyobb szigor kellene a járvány megfékezéséhez. Úgy vélte, ha nem változik a törvény, a mentőszolgálat összeomlik.

A Klubrádióban Zacher Gábor azt mondta, jóval szigorúbb intézkedések kellenek a koronavírus-járvány megfékezéséhez. Az ismert toxikológus, mentőorvos élesen bírálta a kormányfő által bejelentett lépéseket, amelyek közül az ingyenes parkolásról azt mondta, az egyenesen maga a halál.

Orbán: éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet, éjszaka kijárási korlátozás lesz
Éjfélre mindenkinek haza kell érnie – üzente a miniszterelnök.

Szerinte legalább a középiskolákban át kellene állni az online oktatásra, a kijárási korlátozást időben ki kellene terjeszteni, nem csak hajnalra elrendelni, vissza kellene állni az idősávos vásárlásra, elnapolni minden halasztható egészségügyi beavatkozást, mert a frontvonalban elfogynak az orvosok, ápolók, szakdolgozók.

Mint fogalmazott: hely, gép, gyógyszer van, ember nincs, márpedig az intenzív terápia, a fertőző betegek ellátása, a lélegeztetés olyan  speciális szakterület, amit nem lehet egy délután megtanulni. A covidos betegekkel foglalkozók látják, hogy ez a kór nagyon-nagyon durva – hangsúlyozta. Szerinte őszinte kommunikáció kell, hogy az emberek tudják, mivel állnak szemben, megértsék a védekezés fontosságát.

Zacher Gábor az egészségügy átalakításáról azt mondta, ha marad a jogállási törvény, a másodállás szabályozása, akkor januárban az intenzív és a sürgősségi ellátás, a mentőszolgálat összeomlik, hiszen a mentőknél az orvosok többsége részállásban dolgozik. Szerinte az egészségügyet egységben kell kezelni, nem megoldás, ha kiemelik az orvosokat, és őket megfizetik mert egy orvos egyedül nem ér semmit. Egységesnek kellene lennie a bértáblának, a röghözkötés szabályozásának és mindennek, mert csak így működhet az ellátás.

Egészségügyi törvény: elkezdődött a műtét, de orvosok nélkül
Az átvezényelhetőség miatt akadtak ki leginkább az orvosok, de szakértők a kedden elfogadott „lukas és félkész” törvény kapcsán több más anomáliára is rámutattak.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik