Belföld koronavírus

Orbán: éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet, éjszaka kijárási korlátozás lesz

Orbán Viktor a Facebookon közzétett bejelentésében azt mondta: a koronavírus-járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint nálunk, nyugatabbra pedig ennél is rosszabb a helyzet. Márpedig Magyarország az eddigi tapasztalatok szerint 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. „Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát” – jelentette ki a kormányfő.

Ezért újabb, a kórházak működőképességét és a veszélyeztetettek, az idősek életét megvédő intézkedésekre van szükség. Hozzátette, a politikai vitákat félretéve gyorsan kell cselekedni, és mivel legutóbb is két hétbe telt, mire az Országgyűlés szigorította a maszkviselési szabályokat,

ezért a kormány úgy döntött, hogy ma éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet.

Majd pedig arra kérik az Országgyűlést, hogy azt 90 nappal hosszabbítsa meg.

A kormányülésen arról is döntöttek, hogy rendezvényeken, így a sportrendezvényeken, mozikban és színházakban ezután csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszkviselés mindenkinek kötelező. A hatóságok ezt ellenőrzik, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és ha valahol így sem tartják be a szabályokat, azt a helyet bezárják – közölte a kormányfő.

Az operatív törzs azt állapította meg, hogy a szórakozóhelyeken a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni, ezért javaslatukra a szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe, ami azt jelenti, hogy

éjfélig mindenkinek haza kell érnie

– mondta Orbán Viktor.

A bejelentésből az nem egyértelmű, hogy pontosan milyen szórakozóhelyeket érint a döntés, ez majd a kormányrendeletből derülhet ki.

A reggeli csúcsforgalomban elrendelték a tömegközlekedési járatok sűrítését, és ismét ingyenessé tették a parkolást.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy az orvosok bérét megemelik, a kórházakban a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, a kórházi ágyak tekintetében Európában harmadikok, a lélegeztetőgépeket tekintve pedig „világelsők” vagyunk. A végső megoldás azonban a vakcina lesz – amíg meg nem érkezik, addig ki kell tartani, a kormány az oltóanyag beszerzéséről tárgyal az Európai Unió mellett Oroszországgal, Kínával és Izraellel is, közölte a kormányfő. Beszédét azzal zárta:

A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog.

Az Orbán által Ausztriával kapcsolatban közölt adatok egyébként csak a járvány egészére nézve igazak: kedden nyugati szomszédunknál 4182, idehaza 3989 új esetet jelentettek, ez minimális különbség, miközben Ausztriában 33-an, Magyarországon 84-en haltak meg az elmúlt 24 órában. És bár a pandémia kezdete óta valóban több osztrák fertőződött meg a koronavírussal, mint magyar (118 ezer, illetve 86 ezer), az osztrákok 2,3 millió tesztet végeztek el a mi 1,1 milliónkkal szemben. A halálozási adatok pedig végképp más képet mutatnak: Ausztriában keddig 1192 áldozatot követelt a járvány, nálunk már 1973-at.

Ehhez képest Ausztriában keddtől a profi sportesemények kivételével betiltottak minden rendezvényt, bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. A hotelek sem fogadhatnak vendégeket. Emellett éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben – például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt – hagyhatják el lakhelyüket az emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik