Belföld koronavírus

Népszava: kevés az egészségügyi szakember 10 ezer ember lélegeztetéséhez

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai kormányinfón arról beszélt, hogy december közepén — amikor Orbán Viktor szerint a magyar egészségügy eléri teljesítőképessége határát — tízezer fölé „nem nagyon mehet azoknak száma, akik lélegeztetőgépre szorulnak, az is a legtragikusabb, már-már valószínűtlenül pesszimista becslés”. A Népszava információi szerint több, a kormányinfón elhangzott szám sem stimmel.

A Népszava forrásai szerint az országban 2000 intenzíves orvos, 2300 intenzíves nővér vethető be. Nekik segíthet az a 2500 segédnővér, akiket 12 órás tanfolyamon képeztek ki. A lap forrása elmondta: szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de például a páciens mozgatáshoz négy ápolóra van szükség. Mindez azt jelenti: ha az orvosok, ápolók pihenőidejét, esetleges betegségét nem vesszük figyelembe, akkor is nehezen képzelhető el, hogy a szakmai normák szerint el tudna látni a rendszer egyszerre 10 ezer lélegeztetőgépen lévő embert.

Gulyás Gergely például arról beszélt, hogy Magyarországon a koronavírus miatti halálozási átlag a fele az uniósnak. Ehhez képest, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ statisztikái szerint Európában lakosságarányosan csak két országban rosszabb a két hetes összesített halálozási mutató, mint Magyarországon.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik