Belföld

A tanév eleje óta tizenkétszer használtak kényszerítő eszközöket az iskolaőrök

Jelenleg 443 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr – közölte a Népszava megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A lap szerint ez azt jelenti, hogy az utóbbi egy hónapban 21-el nőtt azoknak az intézményeknek a száma, ahol iskolaőrök felügyelik a rendet. Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint október elején még 422 ilyen iskola volt az országban.

A rendőrségtől kapott adatok szerint szeptember elseje és október 26-a között összesen 257 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére. Mint írták, ezek az intézkedések jelentős részben bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások voltak. Kényszerítő eszközt ez idő alatt tizenkét alkalommal használtak. Az ORFK tájékoztatása arra nem tért ki, pontosan mi történt abban a tizenkét esetben, amikor kényszerítő eszközöket is alkalmazni kellett.

Budapesten volt a legtöbb iskolai erőszak, de az iskolaőrök inkább keletre mennek
Miután szeptembertől közel ötszáz intézményben állnak munkába iskolaőrök, kikértük a rendőrségtől az iskolai bűncselekményekre vonatkozó statisztikákat. A legtöbb eset a fővároshoz köthető, a budapesti iskolák azonban nem igazán kérnek a bilinccsel és gumibottal felszerelt őrökből, mindössze 6 százalékuk áll majd itt szolgálatba. Országszerte jellemző, hogy az incidensek zöme diákok között történik.

Kiemelt kép: Illyés Tibor/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik