Belföld koronavírus

Falus: Szlovákiához hasonlóan itthon is lenne értelme egy országos tesztelésnek

Nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy covid tesztelés tanulságait – mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos, aki szerint Szlovákiához hasonlóan itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak.

A hagyományos módszerrel Szlovákiában is csak napi 2-3 ezer fertőzöttet találtak, a nagy szűréssel viszont egy hétvége alatt 38 ezret. Így őket el lehet különíteni és ezzel megakadályozni, hogy továbbadják a fertőzést. Falus szerint hasonló haszna lenne annak is, ha megismételnék legalább a nyári Huncover vizsgálatot, amikor 17 ezres reprezentatív szűréssel térképezték fel a lakosság átfertőzöttségét.

Szlovákiában a hétvégén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, a lakosság kétharmadát, 3,63 millió embert vizsgáltak meg, és 38 359 esetben, a teszteltek 1,06 százalékánál mutatták ki a vírust. Magyarországon  a kedd reggeli közlés szerint egy nap alatt újabb 3989 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 86769-re bővült az azonosított fertőzöttek köre, miközben a mintavételek száma 1 111 991. Vagyis a tesztek mintegy 7,8 százaléka lett pozitív.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik