Nagyvilág koronavírus

Koronavírusos a nizzai merénylő

Brahím Iszávit valószínűleg kedden kihallgatják.

Koronavírussal diagnosztizálták a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet elkövetőjét, írta a BFM francia hírtévé alapján az MTI. Rendőrségi források szerint a 21 éves tunéziai Brahím Iszávi koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a csütörtöki támadás után mozgósított rendőröket, mentőket tesztelni fogják.

Brahím Iszávinak hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel. A férfi szeptember közepén indult el Tunéziából. Két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban
Nizzában egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte.

A merénylőt válságos állapotban vitték kórházba, miután lelőtték. Eddig nem tudták kihallgatni, de a BFM szerint állapota javult, így feltételezhetően kedden megkezdődhet a kihallgatása.

Az ügyben rajta kívül már csak egy ember van őrizetben: egy 29 éves tunéziai, akit a Nizzától 40 kilométerre található Grasse-ban szombaton vettek őrizetbe. A gyanú szerint többször is találkozott a merénylővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba tartó migrációs útvonalán. Mindkettőjükrő azt feltételezik, hogy csak nemrég érkeztek Franciaországba, és a rendőrség szerint feltehetően együtt tették meg az utat.

 

Kiemelt kép: Egy október 30-án, dátummegjelölés nélkül közreadott kép Brahim Iszáviról (Ausszauiról). A férfi október 29-én késsel támadt a nizzai Notre-Dame-bazilikában tartózkodó három emberre, egy idős nõt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nőt megölt. MTI/EPA/ANSA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik