Gazdaság

Bártfai-Máger tagadja, hogy tudna arról, ami már másfél éve nyílt titok

Bártfai-Mager Andrea tavaly a választások után lett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Ezt követően vette észre a G7, hogy Bártfai-Mager rózsadombi lakására mintegy 60 cég volt bejegyezve a 2010-es években, amelyek több százmillió forinttal károsították meg az államot. A cégháló Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött, aki ellen két elfogatóparancsot is kiadtak a napokban.

Többmilliárdos adótartozást halmoztak fel

A cégbirodalom egy jelentős része Bártfai-Mager rózsadombi házában működött. A miniszter már a 2000-es években is komoly állami pozíciókban dolgozott, 2011 és 2016 között az MNB Monetáris tanácsának tagja volt.

A cégháló vállalatai összesen több milliárd forint adótartozást halmoztak fel az elmúlt évtizedekben. Ezzel párhuzamosan Balogh Sándor számos állami támogatást szerzett meg, és komoly állami pozíciókhoz jutott. Ő volt a budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. legfontosabb döntéshozója, elnökként irányította a Magyar Szinkronúszó Szövetséget, a Magyar Ökölvívó Szakszövetségben pedig most is elnökségi tag.

A miniszter állítja, nem tud róla

A G7 már tavaly májusban nyilatkoztatta a kérdésről a minisztert, és volt férjét – mindketten azt válaszolták, hogy Bártfai-Mager semmit nem tudott a lakásába bejegyzett cégekről. Későbbi megkeresésükre azt írta a miniszter, hogy a lakás ugyan a tulajdonában van, de azt mintegy 20 éve nem használja, nem él ott, az ott folyó tevékenységet nem ismeri, és a bejegyzett cégekhez nincs köze, nem adott engedélyt arra, hogy a lakásában bármilyen társaság működjön. Csakhogy még mindig maradtak a céghálóból bejegyzett cégek a lakásban.

A szakportál most arra volt kíváncsi, miért működhettek a céghálóba tartozó cégek a miniszter ingatlanában az után is, hogy tudomására juthattak az általuk ismertetett információk.

A miniszter azt válaszolta, hogy

„tudomásommal és jóváhagyásommal nem volt és nincs bejegyezve semmilyen – Balogh Sándor és ismerősei által birtokolt – cég”.

Tehát hiába jelent meg több cikk is arról másfél éve, hogy mintegy 60, Balogh Sándorhoz köthető vállalat működött a miniszter lakásában, Bártfai-Mager Andrea azt állítja, hogy ezekről mindmáig nincs tudomása.

Kiemelt kép: Seszták Miklós még nemzeti fejlesztési miniszterként kezet csókol Bártfai-Máger Andrea akkori postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak 2018. március 22-én a kisvárdai 1-es számú postahivatal Somogyi Rezső utcai felújított épületének átadóünnepségén . MTI Fotó: Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik