Belföld koronavírus

Orbán Viktor: Hétfőtől új világ kezdődik

Nálunk a helyzet még istenes, itt sem könnyű, sőt, nehéz, de istenes, mondta a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt követően, hogy csütörtökön este virológiai megbeszélést tartott az Európai Unió 27 állam- és kormányfője. A miniszterelnök szerint a gyakran magunk elé sorolt országokban sokkal rosszabb a helyzet, példaként említette Belgiumot, Hollandiát, Franciaországot, Olaszországot és Ausztriát is.

Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik

– fogalmazott.

A csütörtöki csúcsról elmondta, tettek egy kísérletet, hogy összehangolják a védekezést információcserével, tudományos munkatársak grémiumának megalakításával, határátlépési szabályok összehangolásával. Utóbbi nem nagyon megy, mert Magyarország például szigorúbb, a kormány nem akar több külföldit látni a szükségesnél.

Szeretnék összehangolni a teszteredményeket is, de Orbán Viktor szerint

nem nagyon fűlik a fogunk ehhez sem, a saját rendszerében bízik mindenki.

Kérdésre válaszolva elmondta, mindenki szigorít, de az intézkedések szigorúsága és a helyzet sok esetben nincs összhangban egymással, mert romlanak a járványadatok.

Én annak a híve vagyok, hogy üssünk le néhány szabályt, azok legyenek komolyak és utána tartsuk be. Nem a szabályok számának szaporítását tartom fontosnak, hanem a már létezők betartását. Abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani. A helyzet és a fertőzés arányszámai arra kényszerítenek bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogy az óvodában mondják nekünk, hozzá kellett szokni, mi a helyzet, meghoztuk a szükséges jogszabályi döntéseket és hétfőtől az ellenőrzések tekintetében új világ kezdődik. Eddig a rendőr segített, elmagyarázott, kért, hétfőtől büntetni kell

– mondta Orbán.

Operatív törzs: hétfőtől a szórakozó-, és vendéglátóhelyeken kötelező a maszk
Müller Cecília nélkül tartották meg a mai tájékoztatót.

Erre azért van szükség, mert aki nem hord maszkot, nemcsak a saját egészségével játszik, hanem másokéval is. Hétfőtől megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárja a boltokat, éttermeket, sport- és kulturális rendezvényeket, ha nem tartják be a szabályokat.

Mint magyarázta, jó a magyarok fegyelmezettsége, de a helyzet súlyosabb lesz, többre van szükség. A kormánynak van speciális felelőssége, de az egészségügyi rendszer bírja és bírni is fogja.

A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk ágyak tekintetében Európában a németek és az osztrákok mögött, lélegeztetőgépekben első helyen vagyunk

– közölte.

Túl sok a lélegeztetőgép, túladnánk a feleslegen
A külképviseletek próbálnak eladni legalább nyolcezret. 

Azt is elmondta, az egész ország bízik az orvosokban.

Az ő kezükben van az életünk, remekül küzdenek. Mindenki fáradt, mindenkinek van baja, sok embert kellett átvezényelni, nem egy könnyű élet, katonaélet, nem örül ennek senki, de az orvosaink tudják, hogy baj van, csinálják a dolgukat

– nyilatkozott.

Ami a koronavírus-vakcinát illeti, Orbán Viktor bejelentette, december végén, január elején az első oltóanyag megérkezik Magyarországra.

A krónikus betegeket és az idősek közül a leginkább veszélyeztetetteket januárban be tudjuk oltani, a nagy tömegnek pedig áprilisig kell kitartania. Az operatív törzs átoltási tervet készít, hogy a vakcina eljuttatása az emberekhez megoldott legyen.

Varga Mihálynak csodát kell tennie, de ez a magyar pénzügyminiszterek sorsa.

Ezek varázslók az én fejemben, és valahogy mindig megoldották, hogy legyen annyi pénz, ami szükséges, Látom a foglalkoztatási adatokat, a növekedés meg fog indulni, van egy optimista kép, de pénzügyileg nem lesz könnyű a menedzselése. Van ez a válság, de mikor, ha nem most, meg kellett csinálnunk az egészségügyi béremelést is. Egy rezidens keresett 250 ezer forintot, aztán 687 ezret fog keresni, három lépésben jutunk el ide

– mondta.

A nizzai merényletről szólva úgy fogalmazott, van tapasztalatunk a muszlim világról, éltünk együtt 150 évig.

Ismerjük ezt a világot most is, tiszteljük is, ott ahova való, nem kívánunk sorrendet felállítani vallási hagyományokra épülő életformák között. Az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyarok jövője Magyarországon van, az együttélés kölcsönös alkalmazkodást jelent, nem szabad beengedni őket, én ezt az álláspontot képviselem. Ha nem akarunk nizzai eseteket látni, ne engedjük be őket.

Válságos állapotban van a nizzai merénylő
Lampedusán keresztül érkezett Európába, majd az olasz Vöröskereszt papírjaival jutott el Franciaországba október elején a nizzai merénylő.

Arról is szót ejtett, Magyarországon kevés muszlim él, többeket ismer közülük, békés és kiegyensúlyozott emberek, de nem szabad többet beengedni.

Jöhetett volna Magyarországra is. Nem babra megy a játék, nekünk sem mindegy, ha nem védik meg a saját állampolgáraikat a nyugat-európai országok, bajba hozhatják a mieinket is. Föl vagyok dúlva, 1984-ben voltam először Nyugat-Európában, és láttam gyanús alakokat Amszterdamban, de nem volt vészes. Ma viszont már aggódunk, ha a gyerekeink nyugatra mennek, mert kevésbé biztonságos, ez nem normális dolog

– mondta.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik