Közélet koronavírus

Túl sok a lélegeztetőgép, túladnánk a feleslegen

A külképviseletek próbálnak eladni legalább nyolcezret.

A hvg.hu értesülése szerint erre a külügyminisztérium adott utasítást. A tárca annyit megerősített, hogy a „stratégiai készleteken felüli gépeket” valóban megpróbálják értékesíteni, de konkrét számot nem közölt. Ugyanakkor a portál szerint a koronavírus-járvány első hulláma óta megvett 16 ezer lélegeztetőgépből legalább nyolcezret próbálnak eladni, beszerzési áron.

A minisztérium arra nem adott választ, milyen típusú gépeket, milyen áron akarnak eladni. Azt írták, az első hullámhoz hasonlóan egyre több országban jelent gondot a készülékek hiánya. (A minap a kormány adományozott is 150-et Csehországnak – a szerk.) Azt is felidézték újra, hogy korábban

„több európai országban az orvosoknak kellett eldönteniük, kinek jut gép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia”.

Magyarország ezt el akarta kerülni, ezért vett lélegeztetőgépeket, amelyekért elképesztő verseny folyt a nemzetközi piacon.

Kijelenthető, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között nem fordulhat elő az, hogy valakinek nem jut lélegeztetőgép. A megfelelő számú gép rendelkezésre áll.

Korábban többen is bírálták a beszerzéseket, és megjelentek olyan hírek is, hogy Magyarország kötötte a legrosszabb lélegeztetőgép-üzleteket az Európai Unióban.

Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal szintén úgy számolt, hogy elég 8000 készülék, most a hvg.hu értesülései szerint éppen ennyi maradna. Korábban Lantos Gabriella egészségügyi szakértő ezt a számot is abszurdnak nevezte, azt írta, a 8000 lélegeztetőgép nem a koronavírus elleni küzdelemről szól, ugyanolyan fedősztori, mint a kerítés.

Lantos Gabriella: A lélegeztetőgépek árából minden magyar állampolgárt tesztelhették volna
Szerzőnk szerint fölöslegesen költött el a kormány több száz milliárd forintot.

Kiemelt kép: A Csehországnak adományozott lélegezetőgépek az átadón Gödöllőn október 25-én. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik