Közélet koronavírus

Operatív törzs: hétfőtől a szórakozó-, és vendéglátóhelyeken kötelező a maszk

Müller Cecília ma is hiányzott az operatív törzs tájékoztatástól.

Először Kiss Róbert a maszkviselés viseléséről szóló szigorításról számolt be. Ennek értelmében szórakozóhelyen és vendéglátóhelyen csak fogyasztás alkalmával lehet levenni a maszkot hétfőtől, ezt leszámítva kötelező lesz viselni. “A szigorítás értelmében a szórakozóhelyen, vendéglátóüzletekben, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni” – emelte ki.

Az alezredes a halottak napja kapcsán is a maszkviselés fontosságáról és szükségéről beszélt.

Ezután a Müller Cecíliát helyettesítő Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az elmúlt 24 óra adataival kezdte tájékoztatását. Elmondta: 2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 56, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 49 024 fő.

A koronavírus meredeken emelkedő második szakaszában vagyunk. A kormány célja, hogy napjainkat ne bénítsa meg a vírus jelenléte, de ehhez be kell tartani az óvintézkedéseket, a maszkviselést, a gyakori kézmosást.

Hozzátette:

Kerüljük a zsúfolt helyeket.

Nem reagált a Népszava ma reggeli cikkére, amely a mentők tesztelési leterheltségéről szólt, ugyanakkor bejelentette:

További 200 mintavételi egység kerül bevetésre.

Népszava: Több ezer helyszínre nem érnek oda a mentők mintavételre
A napilap szerint a covidosokat ellátó budapesti intézmények is telítődnek.

Elmondta azt is, hogy hogy a gyerekek számára a napokban kerülnek kiszállításra az influenzaoltások a kormányhivatalokba.

Újságírói kérdésre elmondták:

  • “jelenlegi ismereteink szerint hat hónapig tekinthető védettnek, aki a fertőzésen átesik”.
  • a magyar egészségügy fel van készülve a második hullámra.
  • eddig több mint 930 egészségügyi dolgozót vezényeltek át.

Bár Európa számos országában komolyabb szigorításokat vezettek be, az operatív törzs mai tájékoztatása alapján Magyarországon kontrollálni lehet a vírust maszkviseléssel és gyakori kézmosással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik